2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Praktikák a kisgyerekes utazáshoz

Itt a nyár, a jó idő, a bölcsődék, az óvodák és az iskolák is bezárják kapuikat egy időre. Ilyenkor talán még többen kerekedünk föl meglátogatni a rokonokat, barátokat, elutazunk pihenni, kikapcsolódni egy kicsit. Sok esetben bizony hosszú utat kell megtennünk a célállomásig, ami bennünket felnőtteket is megvisel, nemhogy a gyerekeket.

De a kényszerű várakozást nemcsak utazás alatt tapasztalhatják meg a gyerkőcök, hanem hivatalos dolgaink intézése közben is, amikor sokszor, ha másképp nem tudjuk megoldani a gyermekfelügyeletet, magunkkal kell vinnünk a kicsiket. Nem beszélve az orvosi rendelőkbeli várakozásokról, ahol sajnos szintén többször megfordulunk velük.

utazás

Minden szülő felkészül valamennyire a hosszúnak ígérkező utazás, vagy várakozás előtt arra, hogy miként fogja szórakoztatni a csemetéjét. Hiszen tudjuk, hogy nem kis feladat egy helyben ülésre bírni órákon keresztül egy kis örökmozgót.

Vannak praktikák, amelyekkel nagyban megkönnyíthetjük a gyermekek számára az utazással járó kényelmetlenségeket.

Néhány ezek közül :

  • Ha megoldható, alvásidő tájékán induljunk útnak. A jármű duruzsolása egy-kettőre álomba ringatja a kisebbeket. (Ha dönthető a gyerekülés, akkor ne teljesen ülő, hanem félig fekvő pózba állítsuk.)
  • Vigyünk magunkkal elegendő enni és innivalót, amikre egyébként is szükségünk lenne, így azzal is telik az idő, amíg falatozik a gyermekünk.
  • Ha autóval indulunk útnak, és a gyermekek nem aludnának el, álljunk meg többször rövidebb időkre, természetesen megfelelő, biztonságos helyen, ahol a gyerekek sétálhatnak, szaladgálhatnak. A karonülőkkel is sétáljunk egy kicsit, beszéljünk nekik a látnivalókról, tornáztassuk át a végtagjaikat.
  • Ha vonaton, vagy repülőgépen utazunk, akkor is álljunk fel, sétáljunk egy keveset az ülések közötti folyosón, de óvatosan, nehogy a jármű hirtelen mozgása miatt elessünk.
  • A mai modern időkben már lehetőség van az úton mesehallgatásra. Akár a kedvenc mese CD-jét, vagy MP3 lejátszóra föltöltött médiafilet vigyük magunkkal. Érdemes olyan lejátszót beszerezni, amelyet nem csak fülhallgató segítségével lehet hallgatni (ugyanis ez kisgyerekeknek nem ajánlott), hanem valamilyen módon az autó hangszóróihoz köthető.
  • No, és természetesen a játékok, amelyeket egy szülő sem hagy otthon, ha útnak indul. Az sem baj, ha kinevezünk direkt autós játékokat, amelyeket ki sem veszünk a kocsiból.

Ez utóbbihoz, a játékokhoz kapcsolódóan – rutinos utazók lévén – szeretném megosztani a mi, évek során összegyűlt és kipróbált unaloműző játékötleteinket, bízva abban, hogy egyik-másik segítségül szolgálhat másoknak is egy-egy hosszabb út során.

A három-, négyéves gyerekek már nagyon ügyesen össze tudják készíteni azokat a játékokat, amelyeket magukkal szeretnének vinni az útra. Buzdítsuk is őket erre, mert így már korán megtanulják, hogyan vegyék ki ők is a részüket a készülődésből. Kössük ki azonban a készülődés elején, hogy hány játékot engedélyezünk, mert ugyebár az egész házat mégse vihetjük magunkkal.

Arra is figyeljünk, hogy az örök kedvenceket, vagy az alvójátékokat, nehogy otthon felejtsük, mert ez megkeserítheti az utazást.

Írta: duli (Köszönet érte!)

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media