2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Margitsziget

Ha Budapest gyerekekkel látogatható helyszíneit gyűjtjük, nem maradhat ki a Buda és Pest között elhelyezkedő méltán népszerű Margitsziget. Lássuk, mi mindent találunk itt.

A Margithídon érkezve a déli csücsöknél sétálhatunk be, itt autóval nem hajthatunk a szigetre. A Nyugati pályaudvartól busszal is érkezhetünk, ez a busz végig visz az egész szigeten. A hídtól a sziget budai oldalán nem kell sokat gyalogolnunk, ha a játszótérre akarunk jutni. Ez viszonylag nagy játszó, a kicsik és a nagyok szórakozására egyaránt gondoltak. A homokozóban egy hajó formájú mászóka található, csúszdával, kicsit balesetveszélyes, hogy van nyitott része, ahol egy rúdon csúszhatnak le a nagyobbak. A kicsikre viszont emiatt nagyon kell figyelni! Vannak hinták, többféle, még akkora is, ami inkább a szülők számára alkalmas. A dombon egy kifejezetten kicsiknek való mászóka van kisebb csúszdával. A dunapart felőli oldalon pedig a nagyok próbálhatják ki magukat az ügyességi játékokon. A játszótér nagy hátránya, hogy nincs körülkerítve, ha hosszabb ideig nem figyelünk, a kicsi szabadon kisétálhat akár az úttestig is.

A szigeten rengeteg kiváló sétálóút található, ahol a gyerekeket nyugodtan elengedhetjük, illetve a motorozás, biciklizés nem jelent veszélyt. Különleges növényvilága különösen ősszel és tavasszal varázsolja el az idelátogatókat, színpompás fákban, bokrokban gyönyörködhetünk. A legérdekesebbek a hatalmas platánok, némelyik törzse akár a méteres átmérőt is eléri, ágaik pedig csaknem a földig hajolnak. Egy őszi margitszigeti sétához vigyünk magunkkal kiskosarat a rengeteg termés, gesztenye, makk, színes falevél gyűjtése céljából.

tó

A játszótérrel egyvonalban a szökőkutat találjuk, óránként induló zenei aláfestésre csodálhatjuk a vízzuhatagot. A szökőkút másik oldalán, a pesti oldalon áll meg a "kishajó". Ez egy BKV járat, amivel a Batthyány térről, illetve a Jászai Mari térről áthajókázhatunk a Margitszigetre. Érdemes azonban a menetrendet alaposan áttanulmányozni vagy minden érkező hajót megkérdezni, hogy hová tart, mielőtt beszállunk, mert nagyon sűrűn közlekednek és bonyolult az útvonaluk, ingáznak is pest és a sziget között, és mindezt az északról és délről jövő járat is megteszi.

A pesti oldalon találjuk a kis állatkertet is. Itt háziállatokat, főleg kacsát találunk nagy számban, őket közelről megfigyelhetik a gyerekek, biztonságosan, mert el vannak kerítve. Láthatunk gólyaetetést, illetve pávákat, pónilovakat, kiskecskéket, nyuszit. Rendszeres program, hogy lehet pónilovagolni a kicsiknek, ott az állatkert területén viszik körbe a pacit. A kisállatkert látogatása ingyenes, a pónilovaglásért fizetni kell. Az állatkertből kisétálva nézzük meg a sziget gyönyörű virágos kertjét, érdemes!

póni

A sziget északi oldalán díjfizetés fejében behajthatunk és parkolhatunk autóval is. Tábla tájékoztat arról, ha elfogyott az összes parkolóhely. Itt is érdemes sétálgatnunk a kicsikkel, a halastó és környéke egyszerűen lélegzetelállító, festményszerű környezet. A tóban aranyhalak úszkálnak, és teknősbékákat is találunk. A tó körül gyönyörű sétány vezet, kis hídon átkelhetünk a víz másik oldalára.

Megnézhetjük még a XIII. századbeli domonkos rendi kolostor romjait, ahol Szent Margit sírja található, akiről a Nyulak szigete mai nevét kapta.

Ajánljuk, hogy aki a Margitszigetre látogat, mindenképp vigyen magával fényképezőgépet, rengeteg különleges és szép dologgal fog találkozni.

Írta: Nojka

Mutasd be nekünk Te is a kedvenc játszótered. Készíts hozzá leltárat, rövid leírást, pozitívumokat, negatívumokat, és illusztráld fotóval!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media