2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Játék zseblámpával I.

2023-11-04 23:07:09

Gyerekkorom egyik bizsergetően izgalmas élménye volt az, amikor esténként nagy ritkán áramszünet lett. A hirtelen ránk szakadt sötétségben mi, gyerekek nevetve-sikítva ugrottunk talpra, botladoztunk a hangok irányába, kerestük egymást. Ki tudja, hogy miért, de valahogy ilyenkor soha nem tálaltuk meg rögtön a gyertyát vagy a zseblámpát. Ha pedig megkerült végre, kezdődhetett a móka.

Rendezzünk ilyen "áramszünetes" estéket a gyerekeinknek is. Nem kell hozza más, csak egy, vagy két zseblámpa. Játékra fel!

lámpa

Játék zseblámpával I.

A zseblámpás játékok természetesen sötétséget kivannak, de vigyázzunk, hiszen vannak gyerekek, akik félnek a sötétben. Ezért az első alkalmakkor ne sötétítsünk el teljesen, hagyjuk, had szűrődjék be egy kis fény a másik helyiségből.

Mar egészen kis babáknak is megmutathatjuk a zseblámpa "tudományát". Fejleszti a látásukat. Vegyük a babát az ölünkbe, vagy feküdjünk mindketten hanyatt az ágyon, és világítsunk a falra a zseblámpával. A fényében integessünk, lassan nyissuk szét majd zárjuk össze az ujjainkat, szorítsuk ökölbe. Mutassuk egyenként az ujjainkat, minta számolnánk.

A baba kezecskéjét is tegyük a fény útjába, és mondjuk: "Ez a baba keze, ez pedig a mama keze".

Húzzunk a kezünkre bábot, vagy tartsunk más, a fényben jól kivehető játékot, tárgyat a kezünkbe es figyeljük meg az árnyékát. Vagy csak korozzunk össze-vissza a zseblámpával. Talán ezt élvezik a kicsik a legjobban. Adjuk oda nekik is a zseblámpát, ha eddig meg nem kaptak ki a kezeink közül. Mutassuk meg, hogy kell be és kikapcsolni. (Szerezzünk be könnyen kezelhető zseblámpát babahasználatra). Vigyázzunk, ne világítsanak vele a szemükbe!

árnyék

Világítsunk rá a szoba berendezési tárgyaira, és mondjuk a nevüket! "Ez itt a szekrény, ez a függöny, stb." (Mi annak idején sokat játszottuk ezt, amikor kisfiam még nem tudott beszélni, es egy idő után én mondtam a tárgyak nevét ö pedig rávilágított a zseblámpával.)

Másik szórakozásunk az volt, nem is olyan régen, hogy este elalvás előtt lefekszünk hanyatt az ágyra, zseblámpát a plafonra irányítva, a fényében pedig különböző távolságokra a kezünk és a lábunk (anyucinak jó kis hasizom-erősítő gyakorlat). Meg is érkeztünk óriáskéz és óriásláb országába, kezdődhet az esti mese.

Jó szórakozást kívánok!

Köszönjük ezeket a jó kis játékokat dulinak!

Ha neked is van hasonlóan nagyszerű, kipróbált játékod, oszd meg velünk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media