2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Játék a kezekkel, ujjakkal 3.

Kő, papír, olló

Ezt a jól ismert játékot se hagyjuk ki a sorból. Nem kell még a szabályok szerint játszanunk ezt a gyerekekkel, mert a kicsik még nem fogják érteni. Kezdetben elég csak annyi, hogy elmutogatjuk a három tárgyat.

Tehát: = ökölben a kéz, papír = nyitott tenyér, ujjak összezárva, olló = szétnyitott mutató és középső ujj.

Ismételjük egymás után a szavakat, miközben mutogatjuk. Amikor már jól megy, folyamodjuk egy kis cselhez, és mondjuk más sorrendben a szavakat.

Biztosan mindenki ismeri, de azért álljon itt az erősségi szabály:
kő - papír: a papír győz, mert becsomagolja a követ,
papír - olló: az olló győz, mert elvágja a papírt,
kő - olló: a kő győz, mert kicsorbítja az ollót.

kezek

Tenyértorony

(Ezt nagyon szeretjük! ) Egyikünk leteszi az egyik kezét tenyérrel lefelé a földre vagy az asztalra. A másik erre teszi rá az egyik tenyerét, majd az első következik ismét, aki a másik tenyerét teszi most rá a társáéra. Ez így folytatódik, felváltva addig, amíg tart a tenyerekből. Ezután az, akinek legalul van a keze, kihúzza és felteszi a tenyértorony tetejére, majd sorban ezt teszik a többiek is, egyre gyorsabban.

Akkor igazán magas a torony, ha sokan játsszuk, de kisebbeknél, kezdetben csak ketten-hárman vegyünk részt, mert a sok kéz között gyakran nem is tudják, hol van az övék.

Gombpöckölés

Gombot pöckölni, egy kis gyakorlással, már két éves gyerekek is nagyon ügyesen tudnak. Üljünk le egymással szembe az asztal két végébe, és sima felületen, a hüvelyk és a mutatóujjunkkal pöcköljünk egymásnak gombot vagy kis korongot.

Válogatás

Tegyünk egy dobozba kétféle, nem túl apró játékokból egy jó adagot. Például építőkockákat és kupakokat. A feladat az, hogy külön kell válogatni a kétféle tárgyat. Ha ez már megy, akkor kipróbálhatjuk azt is, hogy milyen volt Hamupipőkének, amikor ki kellett válogatnia a lencsét a hamuból. Szegény kislány nem is sejtette, hogy akaratán kívül milyen jót tett vele a mostohája, mert ez kiválóan fejleszti az ujjak finommozgását!

De a viccet félretéve, ha nem is lencsét kell a hamuból kiválogatni, de öntsünk össze például száraz babot valamilyen száraztésztával. Ne legyen túl sok, mert a gyerek hamar megunja, és ne is legyenek kezdetben túl aprók a termények. A feladat itt is a szétválogatás. Bármit is válogatunk, a kis ujjacskák hasznára válik.

A finommozgást fejlesztő ötleteknek ezzel még koránt sincs vége. Folyamatosan lesznek még játéktippek e témában.

Játékra fel!

A cikket írta, a játékokat összegyűjtötte: duli. Köszönet érte!
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media