2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Játékok az egyensúly fejlesztésére (vesztibuláris fejlesztés)

Rengeteget olvastam, tanultam, hallgattam mások véleményét, és sokat tapasztaltam, és ezek  alapján azt gondolom, hogy az egyensúlyozás, az egyensúly megtalálása, visszaszerzése, az egyik legfontosabb kompetencia amellyel egy gyermeknek rendelkeznie kell. Erre nem csak az óvodai és iskolai tanulási tevékenysége során van szüksége, hanem a hétköznapi életben is nehezen boldogul nélküle. Mozgása ügyetlennek tűnhet, elesik, elszédül, leesik mindenről, mindent leejt, kiborít egyensúly hiányában.

Persze ilyenkor a szülő először leszidja a csemetét, majd gyakoroltatni próbálja, majd kétségbeesik, felmérésre viszi, végül terápiára hordja. A fejlesztések során azt gondolhatják a szülők, hogy ez valami eszeveszett tudomány, és a gyermekben ezen koordinációs képességet kialakítani csakis kitekeredett és hihetetlenül pontos kivitelezést igénylő, kizárólag terápiákon megfigyelhető feladatok segítségével lehet, miközben ha lehetőséget adnak a gyermeküknek, hogy néhány egyszerű feladatot önállóan elvégezzenek, talán közös játékot találnak ki, akkor az egész terápia kihagyható, otthon minden helyrehozható, kialakítható lenne, de mindenesetre alaposan megsegítenénk a terapeuta dolgát. A szakember kontrollja és az otthoni móka meghozza az eredményét. Próbáljátok ki! Egyszerű, mókás feladatokat gyűjtöttem nektek. Sokat fogtok ügyesedni mindannyian.

Játékok, feladatok az egyensúly fejlesztésére

  1. Vonalon járás: tegyél le egy kötelet, szalagot vagy övet a földre, és menjetek rajta végig tyúklépésben, lábujjhegyen, előre és hátra is. A legjobb, ha a barkácsboltokban kapható maszkoló szalagot használod. Ha leragasztod a földre, nyom nélkül eltávolítható később. Különböző alakzatokat rajzolhatsz föl vele a nappali padlójára. Egyenest, nyolcast, csigavonal, illetve bármit, ami a gyereknek tetszik. Ha nem akaros a nappalit "elrondítani", akkor használd a fönt felsorolt eszközöket, vagy egyszerűen csak sétáljatok le az iskoláig/óvodáig úgy, hogy csak a járdaszegélyre szabad lépni. Persze a kocsiktól távolabbi oldalon.
  2. Hintázás: Bármilyen hintázás tökéletes. A játszótéren, az otthoni plafonba fúrt hinta, a kerti hinta, az ajtófélfára tett szerkezet, a hintaszék, a szoptatós szék, az elemes vagy elemtelen kisbaba ringatása, a hajókázás, stb. Ez olyan, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé. :) Ha nincs otthon semmilyen hinta, akkor üljetek törökülésbe, és dőljetek előre-hátra, jobbra-balra. Találjatok ki hozzá egy aranyos mesét, és talán a legszórakoztatóbb, ha énekeltek mellé.
  3. Egyensúlyozások: Sámlin, fellépőn, padon, vagy csak a földön. Nagylabdán ülve lábfelhúzással, 3-4 egymásra tett párnán, egy lábon vagy két lábon. Talpon, lábujjhegyen vagy sarkon állásban. Mégis a legjobb, ha valamilyen körítést adunk neki. Kérd meg a csemetét, hogy úgy öltözzön le este, hogy nem ülhet le. Úgy vegye föl a pizsamát, hogy nem kapaszkodik közben. Ezt nem érdemes reggel csináltatni, mert akkor mindenki rohan, még elkéstek a suliból, oviból. Hagyjunk rá időt, ne sürgessük.
  4. Terítés: Tegyük tálcára az evőeszközöket, poharakat, tányérokat, illetve mindent, amire szükség van a vacsorához, de persze csak egyenként. Kérjük meg gyermekünket, hogy vigye át az étkező asztalra. Kicsit segítség ez neked, mert segít megteríteni, de egyben közös játék is. A poharakat másnap viheti párosan is, később az összeset egy tálcán, aztán fokozatosan még folyadékot is tölthetünk bele. Nem állítom, hogy az első alkalommal a kedvenc porcelán étkészlettel kellene teríteni, de fokozatosan, türelemmel eljuthattok addig is.

Jó szórakozást, kellemes időtöltést, örömteli fejlődést kívánok!

Bátori Adrienn
Mozgásterapeuta

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media