2023. szeptember 30., szombat - Jeromos napja

mt

Játékok várakozáshoz 1.

2023-06-10 23:20:42

Van az úgy, hogy épp semmilyen játék nincs nálunk, de mint tudjuk nem is kell mindig kellék ahhoz, hogy egy jót játszunk a gyerekekkel. Az is elég ha mi ott vagyunk egymásnak. Számos olyan játék van, amely nem igényel tárgyi eszközöket. Ilyenekből következik most néhány.

Kezezések

Ha egyéb nem is, de a kezünk általában mindig kéznél van egy jó játékhoz utazás vagy várakozás közben is.

Érintésjáték

Kérjük meg a manónkat, hogy csukja be a szemét, és figyeljen jól arra, hogy hol, melyik testrészét érintjük meg. Majd a  mutatóujjunkkal nagyon finoman, épphogy csak egy pillanatra érintsük meg valahol. A gyerkőcnek meg kell neveznie azt a testrészét, ahol megérintettük.

Ha még nem tud beszélni a babánk, de már érti a játék lényegét, vagy esetleg még nem tudja megnevezni az adott testrészt, akkor mutasson rá a kis kezével az érintett helyre.

Melyik kezemben van?

Ki ne játszott volna már ilyet? Az egyik tenyerünkbe a hátunk mögött elrejtünk egy apró dolgot, majd kezeinket előrehozva, keresztbe téve, föltesszük a fenti kérdést a gyermekünknek, aki rámutat az általa kiválasztott kézre. Fordított szereposztásban is játsszuk el!

Pirospecsenye

Ezt a játékot is ismeri mindenki. Ketten játsszák. Az egyik játékos maga elé tartja a két kezét tenyérrel felfelé. A másik játékos a társa kezeire, vagy valamivel azok fölé teszi a saját kezeit tenyérrel lefelé. Az alsó játékos megpróbál egy hirtelen mozdulattal ráütni a másik játékos kezeire. Ha sikerül az ütés, szerepcsere, ha nem, újrakezdik a játékot az eredeti felállásban.

kezek

Kő, papír, olló

Ebben az úgyszintén közismert játékban három jelet kell megjegyeznünk. A kő ökölbe szorított kéz, a papír kinyújtott tenyér, az ollónál pedig csak a mutató és a középső ujj van nyitva. Hármat számolva a két játékosnak egyszerre kell mutatnia a jelek valamelyikét. Ha azonos jelet mutatnak, döntetlen és újrakezdik. Különböző jelek esetén az nyer aki az erősebb jelet mutatja. Az erősségi szabály:

kő - papír: a papír győz, mert becsomagolja a követ,
papír - olló: az olló győz, mert elvágja a papírt,
kő - olló: a kő győz, mert kicsorbítja az ollót.

Mutass egy számot!

A kő, papír, olló játék egy változata, amikor is nem ezt a három jelet mutogatjuk a kezeinkkel hanem számokat 0-tól 5-ig, vagy 10-ig, ha két kézzel játsszuk. A nulla ökölbe szorított kéz lesz, a többi szám értelemszerűen annyi kinyújtott ujjunk amilyen értékű számot akarunk mutatni. Az nyer, aki  nagyobb értékű számot mutat, de megegyezés szerint lehet akár a legkisebb szám is a nyerő. Az egyetlen kikötés az lehet, hogy minden körben más számot kell mutatnunk.

Mit rajzolok a hátadra?

Milyen sokszor  játszottuk ezt is gyerekkorunkban, igaz? Ismertessük meg ezzel a játékkal a mi gyermekeinket is!

Kérjük meg a gyerkőcünket hogy forduljon nekünk háttal, mi pedig az ujjunkkal rajzoljunk valamilyen egyszerű figurát a hátára. Vagy ha már ismeri akkor számokat, betűket. Neki pedig ki kell találni, hogy mi is az. Aztán pedig csere, rajzoljon ő valamit a mi hátunkra.

A játékokat összegyűjtötte, papírra vetette: duli. Köszönet érte!

Töltsd fel Te is kedvenc játékötleteidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media