2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Szaunázás gyermekkel

A szaunázásról általában azt halljuk, hogy mindenkinek, mindenkor jót tesz. Leginkább télidőben kellemes elfoglaltság, amikor a nagy hidegből a forróságba menekülünk egy pár percre, és a hideg zuhannyal a magunkba szívott hőt bezárjuk a testünkbe. Legalábbis ez az érzésünk, amikor az immunerősítésnek ezt a formáját választjuk. Vajon milyen hatással van a szauna a gyermekekre?

Ezt, a fent említett áldásos immunerősítő hatást a kiadós izzadással, illetve azt azt követő hidegsokkal érhetjük el leghatékonyabban. A kisgyerekeknek viszont nem igazán tesz jót a hirtelen forró levegő, a hidegvizes zuhany pedig egyenesen elveszi a kedvüket a további szaunázástól. Ezért, ha először visszük szaunába a gyermeket, törekedjünk arra, hogy a belső hőmérséklet ne legyen a túlságosan forró. Az első alkalmak telhetnek akár már lekapcsolt kabinban is, amikor már nem fűt, így hőmérséklete 60-70 fok körüli, ami nem égetően forró, és a gyermek a meleg levegő belélegzését megtapasztalja, nem fog levegő után kapkodni, lassan hozzászokik. Mint mindenben, itt is fontos a fokozatosság.

A belső hőmérséklet lépcsőfokonként változó lehet. Ezért ha nincs lehetőségünk éppen lekapcsolt szaunát választani, akkor a kicsi maximum a legalsó lépcsőfokra üljön, ahol a legenyhébb a hőmérséklet, és még akkor se engedjük följebb, ha mozgásra inspirálja a lépcsőzetes felület. Igyekezzünk vele beszélgetni, meséljük el neki, hogyan is működik az izzasztókamra, engedjük neki, hogy néhányszor vizet locsoljon a kövekre.

szauna

A bent eltöltött néhány perc alatt nem csak a felnőtt, de a gyermek is megizzad, melynek hatására tisztul a bőr, a méreganyagok gyorsabban távoznak a szervezetéből. A meleg levegő hatására gyorsul a keringés, ezáltal az új sejtek képződése intenzívebb lesz. A meggyorsult keringés jótékonyan hat a szívre, az anyagcserére. Így ha a csemeténket rendszeresen, akár hetente egy alkalommal szaunázni visszük, jó eséllyel kevesebb fertőzést fog elkapni, immunrendszere erősebb lesz.

Ahhoz, hogy megszerettessük vele a szaunát, lépésenként kell haladnunk. Az alacsonyabb belső hőmérséklet választása mellett a zuhanyvíz hőmérsékletét is magasabbra kell állítanunk. Nem szabad, hogy ténylegesen hidegsokként érje a csöppséget a zuhanyzás. Legyen a víz langyos, neki kellemes, de semmiképp sem hideg. Szem előtt kell tartanunk, hogy a felmelegedett testnek az amúgy meleg víz is hidegnek tűnhet.

És íme, néhány alapszabály, amiről nem szabad megfeledkezni, ha kisgyermeket viszünk magunkkal a szaunába:

 • Szaunázás előtt ne együnk nehéz ételeket. Inkább csak gyümölcsöt, ha a kicsi mindenképp megéhezne.
 • Mielőtt a kabinba bemennénk, mindenképp tusoljunk le, és töröljük szárazra a bőrünket.
 • Az első alkalommal mutassunk meg mindet a szaunában a gyermeknek. Fontos, hogy tudja, hogy a meleg kazánhoz hozzáérni veszélyes, a meleg fára ráülni, hozzáérni törölköző nélkül kellemetlen.
 • Engedjük, hogy kipróbálja a víz locsolását, de tartsunk mértéket, oktassuk ki, hogy a túl sok pára gőzkabinná változtatja a szaunát.
 • Az illóolajok használatát az első alkalommal mellőzzük, de később fokozatosan hozzászoktatható a kicsi.
 • Válasszunk olyan kabint, ahol fürdőruhában vannak a felnőttek is. Ne ez legyen a helyszíne a nemi felvilágosodásnak.
 • Mutassuk meg neki, hogy a sorokban hogyan szoktak ülni az emberek, mutassunk jó példát, de figyeljünk arra, hogy a pöttöm lába ugyanazon a lépcsőfokon legyen, mint a teste. Ha ül, akkor üljön törökülésben, de nyugodtan le is feküdhet a törölközőjére, de figyeljünk arra, hogy a szauna elhagyása előtt néhány perccel ültessük fel, nehogy hirtelen leessen a vérnyomása.
 • Első alkalommal a szaunázás kisgyerekkel ne tartson tovább, mint 5-6 perc. Aztán jöhet egy kis zuhany, és a végén jöhet a közös, új élmény megbeszélése, dicsérése. Mindenképp beszéljünk pozitívan az élményről. Ha a gyerek azt látja, hallja, hogy nekünk nem esik jól, akkor ő is húzódozni fog a következő alkalomtól.
 • A hidegsokk eleinte lehet langyosvizes zuhanyzás, később is elég, ha csak a lábát fröcsköljük le hideg vízzel.
 • Tusolás után töröljük gyermekünket teljesen szárazra! Majd kínáljuk meg egy pohár nem hideg, szénsavmentes vízzel. Semmiképp ne adjunk neki szénsavas üdítőket, azok amúgy sem tesznek jót.
Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media