2021. június 15., kedd - Jolán, Vid napja

mt

A bárányhimlő veszélyei

2020-12-25 23:06:42

Dr. Kulcsár Andrea - a Szent László kórház gyermekorvosa - felhívja a szülők figyelmét, hogy a bárányhimlővel kapcsolatosan nem jó követni azt a bevált taktikát, hogy ha a baráti körben bárányhimlős gyermek van, akkor ne vigyük a saját gyermekünket hozzá vendégségbe, hiszen itt sokkal komolyabb betegségről van szó, mint ahogy azt a köztudatban elterjedt.

A bárányhimlő fertőző betegség. Még az anyatej sem védi meg a csecsemőt a fertőzéstől, csak abban az esetben, ha az édesanya már átesett a fertőzésen azelőtt, így a terhesség alatt is ellenanyagot juttatott a baba szervezetébe.

A bárányhimlő tünetei:

A fertőzés kezdeti stádiumában a beteg teljesen tünetmentes is lehet. Lappangási ideje igen hosszú, a kiütések megjelenése előtt a beteg már 14-20 nappal is hordozza a vírust magában. 1-2 nappal a kiütések megjelenése előtt enyhe hőemelkedés, láz léphet fel, amit kedvetlenség, álmosság, hasfájás kísérhet. A kiütések megjelenése előtti 1-2 napban már megfertőzhet másokat is a kis beteg. A kiütések ez után jelennek meg, hólyaggal a közepükön. A viszkető kiütések miatt a gyermek nyűgös, nyugtalanul alszik.

A kiütések jellegzetesek. Először csak egy apró piros folt jelenik meg a testen, ami lassan tapintható göbbé nő, majd egy piciny hólyag jelenik meg a göb tetején, mintha egy harmatcsepp lenne. Ez a harmatcsepp 2-3 nap alatt zavarossá válik, majd beszárad, és apró pörk képződik a helyén - ha sikerül el nem vakarni.

A vírus cseppfertőzéssel terjed és a használati tárgyak is közvetítik a betegséget.

Amíg egy felnőtt egy-két kiütéssel megúszhatja az egészet, addig egy kisgyermeken 20-30 hólyagocska is megjelenhet, de egy csecsemőre nagyon kell vigyázni, mert akár 4-5000 kiütéssel kórházba is kerülhet.

Szövődmények:

A doktornő szerint sem szabad elfelejteni, hogy minden egyes kiütés egy nyílt sebzés a bőrön. Ha a baktérium megtalálja a megfelelő utat, akkor nagyon könnyen felülfertőződik. Gyakrabban előfordul azonban, hogy szervi szövődménye van a bárányhimlő vírusának, főleg idősebb, 10-12 éves gyerekeknél fordul elő szervi tünetként pl. tüdőgyulladás. Gyakori az idegrendszeri szövődmény is. Kezdve a súlyos agyvelőgyulladástól az ártalmatlanabbnak tűnő kisagy gyulladásáig. Ezen betegségeknek nem csak szervi, de anyagi vonzata is jelentős, hiszen több hétig is ágyhoz köti a beteget. A klinikai tapasztalat az, hogy ha egy családon, vagy kis közösségen belül elindul egy bárányhimlő megbetegedés, akkor a második-harmadik beteg sokkal súlyosabb lefolyású lesz.

Nem szabad elfeledkeznünk az anyukákról sem. A fogékony fiatal nők, az anyukák 10-15 százaléka még nem esett át ezen a betegségen. Ami azt jelenti, hogy ha terhesség alatt lesz az anyuka bárányhimlős, akkor veszélybe kerül a magzat épsége is.

Jelenlegi ajánlás szerint 12-13 éves kor alatt elegendő egy oltás, efeletti életkorban 2 oltás szükséges 6 hetes különbséggel.

Megosztás:
Hozzászólások
 • FaKata
  2013-03-21 15:42:50
  Kedves Cikkíró, kedves OLVASÓK!
  4 éves kislányom óvodás, 2 hete itthon van bárányhimlő miatt, amit sajnos 4 hónapos húga is elkapott, ANNAK ELLENÉRE, HOGY VOLTAM BÁRÁNYHIMLŐS ÉS KIZÁRÓLAG CSAK SZOPTATOM.
  Bár valószínűleg egy család se tudja megelőzni, ha a testvér elkapta, csak szeretném felhívni az orvosok figyelmét (uis. nekem is azt mondta az orvosom, hogy nem kaphatja el a pici), hogy sajnos mégis áteshetnek rajta a legkisebbek a fentiek ellenére is.
  Alapvetően nem vagyok védőoltás-párti, de, talán, akinek nagyobb gyermeke már közösségbe jár, és a kisebb elmúlt 1 éves-talán érdemes elgondolkoznioa. Főképp, hogy később övsömör formájában felnőtteknél kiújulhat.
  Üdv, F. Kata
 • Adrienn
  2013-03-25 08:18:04
  Én is úgy tudom, hogy a szopizás nem védi meg a bárányhimlőtől a babát, ezért fokozottan óvni kell, akár volt a mama bárányhimlős, akár nem...
 • borka
  2013-11-25 22:38:12
  Nálunk hagyon hasznosnak bizonyult a Pox Clin hab, ami gyulladás csökkentő és nem is maradt heg a lányomnál!

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media