2024. július 13., szombat - Jenő napja

mt

Kiszolgáltatottabbak az influenzaszezonban a D-vitamin hiányos gyermekek

A fertőzések gyakoriságát és súlyosságát is befolyásolja a “napfényvitamin”

Az influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin hiányban szenvedő gyermekek. Kutatások bizonyítják, hogy a “napfényvitamin” igazoltan befolyásolja a szervezet védekezőképességét, és a vírusfertőzések esetében az ellenanyag termelését. Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre és az asztmára is.

Országos méretűre nőtt az influenzajárvány Magyarországon. A legveszélyeztetettebb csoportok közül az idősek és a várandós anyák számára megoldást jelent az oltás, a legkisebb, 1-3 éves korosztályt ugyanakkor az influenza elleni vakcinával még nem védik. Ezért is kiemelten fontos az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekek D-vitamin pótlása. A “napfényvitamin” ugyanis meghatározó szerepet játszik a sejtképzésben, az immunrendszer védekezőképességének fenntartásában, illetve a fertőzés ellenanyagának termelésében is.

Kiszolgáltatottabbak az influenzaszezonban a D-vitamin hiányos gyermekek

Akik megfelelő D-vitamin szinttel rendelkeznek, kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, de ha megkapták, általában könnyebben is vészelik át a betegségeket.

A budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitamin szintjét. A vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitamin hiányban, míg 15 százalékuknál a hiányszint kritikus. Dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója elmondta:a D-vitamin hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet. A klinikai vizsgálatok kimutatták azt is, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a D-vitamin hiány jóval gyakoribb az átlagosnál. A D-vitamin pótlása tehát a téli fertőzések mellett a gyermekek egészséges fejlődése miatt is rendkívül fontos lenne – figyelmeztet a szakember.

Finnországban kutatók nagy dózisú D-vitamin adása mellett az 1-es típusú cukorbetegség kockázatának 78 százalékos csökkenését figyelték meg. Egy, a Massachusetts General Hospital vezető kutatója által végzett amerikai vizsgálat pedig arra jutott, hogy az újszülöttek D-vitamin szintje befolyásolja a gyermekkori légzőrendszeri megbetegedések valószínűségét és a kora gyermekkori asztmás légzés megjelenésének gyakoriságát is. D-vitamin hiány esetén a fertőzéses légúti megbetegedések lényegesen gyakoribbak.

A D-vitamin-hiány káros következményei 10-20 év múlva is jelentkezhetnek az izom-, csont-, légző- vagy idegrendszeri problémák képében. Márpedig a szakemberek becslése szerint Magyarországon a gyermekek normál étkezésük során az ajánlott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá. Miközben télen a D-vitamin másik, alapvető forrása, a napfény, elégtelen a D-vitamin termeléséhez.

Önmagában tehát a helyes táplálkozással a megfelelő napi D-vitamin szint télen nem biztosítható. Dr. Szabó András a magas D-vitamin tartalmú ételek – tengeri halfélék, máj, tojás, gomba – mellett vitaminkészítmények, illetve hozzáadott D-vitamint tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztását javasolja.

A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület nemrég indított kampányt a Magyarországot súlyosan érintő D-vitamin hiány felszámolására.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media