2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

10 megoldás hurutos köhögésre

A felső légutak hurutos megbetegedéseinek egyik kísérő tünete a köhögés, amely lehet száraz, vagy hurutos köhögés. Ez utóbbi erőteljes váladékképződéssel jár, amely irritálja a légcsövet, nyelőcsövet, vagy a hörgőket. A hurutos köhögést megszüntetni a légutakban lerakódott, felgyülemlett nyák feloldásával, annak felköhögésével, eltávolításával lehet.

1. A patikákban sokféle nyákoldó, köptető készítmény vásárolható meg recept nélkül is. Ezekre fel van tüntetve az adagolás is. Rövid idő alatt csökkentik a nyák sűrűségét, hogy a kis betegnek könnyebb legyen felköhögni a váladékot. A gyógyszerész segítségével válasszuk ki a kicsinek legmegfelelőbb hatóanyagú, erősségű és ízű köptetőt.

2. Gyógynövények kivonatait is választhatjuk. A lándzsás útifű, és a kakukkfű kifejezetten jó nyákoldók. Vigyázni kell azonban velük, mert a szirupban némi alkohol is található. A szülőnek kell eldöntenie, hogy kisgyermeknek mennyire szerencsés ez.

3.
Fogyasszunk sok folyadékot. A fokozott folyadékbevitel felhígítja vérünket, és ezáltal a légutakban lerakódott nyálkás váladék is hígul. A folyadék a legtermészetesebb köptető. Természetesen ilyenkor a legjobb egy jó meleg gyógytea mézzel ízesítve.

4.
Igyunk gyógyteát! Sokféle keverék létezik, válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet.

köhög

Köhögés és hurut ellen I.

Kakukkfű, fehérmályvalevél vagy gyökér, tüdőfűlevél, bodzavirág, édesgyökér, kankalingyökér, martilapulevél, ökörfarkkóró-virág egyenlő arányú keverékéből készült főzetet készítünk
  • Használat: Naponta többször iszogatjuk.

Köhögés és hurut ellen II.

Izsópfű, fehérmályvagyökér, martilapulevél, izlandi zuzmó, kakukkfű, tüdőfűlevél egyenlő arányú keverékéből 2 evőkanálnyit főzünk fél liter vízben.
  • Használat: Leszűrés után mézzel édesítve, naponta többször melegen iszogatjuk.

Köhögés és hurut ellen III.

Pipacsszirom, hársfavirág, útifű, fehérmályvalevél, kakukkfű egyenlő arányú keverékéből készítünk forrázatot.
  • Használat: Napon 2-3 csészével fogyasztunk.

Köhögés és hurut ellen IV.

2-2 rész kakukkfű, útifű, akácvirág, martilapulevél, 1 rész bodzavirág,

Köhögés és hurut ellen V.

Akácvirág, ánizsmag, aranyvessző, bodzavirág, cickafarkfű, árvacsalánfű, csillagánizs, diólevél, édesgyökér, édesköménymag, fehérmályvalevél- és gyökér, hársfavirág, izlandi zuzmó, kenderkefű, kerek repkény, lestyángyökér, majoránna, martilapulevél, ökörfarkkóró-virág, örvénygyökér, pemetefű, pipacs, porcikafű, somkóró, szappanfű, tisztesfű, tüdőfűlevél, útifű, veronika, zsálya.

Forrás: Wikipédia

5. A legjobb szerintem a hagymatea. Ez is kb. olyan, mint a palacsinta, ahány ház, annyi módon készítik el. Én így szoktam: Egy közepes hagymát megtisztítok a külső, koszos héjától, de nem veszem le az összes barna réteget róla, csak azt, ami koszos nagyon. A maradékot megmosom, majd egy liter vízben fölteszem főni. (Én nem darabolom, de lehet, hogy hatásosabb lenne.) Közben egy másik edényben 3 ek cukrot karamellizálni kezdek. Ha a tea már elég sötét, akkor lassan rámerem a karamellára, felolvasztva azt. Ha teljesen elolvadta a karamell, akkor már csak meg kell várni, hogy iható hőmérsékletű legyen a tea. Napi 1 litert iszunk fejenként ebből.

6. Együnk sok hagymát! A hagyma nagyszerű nyákoldó. Hatását illóolajaival éri el. Használhatjuk belsőleg, akár szendvics mellé nyersen fogyasztva, vagy külsőleg is, amikor egy nyers hagymát félbe vágva szagolgatunk.

7.
Számos homeopátiás készítmény áll rendelkezésünkre a hurutos köhögés kezelésére. Mielőtt azonban ezt választanánk, konzultáljunk homeopata orvossal, hogy bizonyosak legyünk abban, hogy a megfelelő köhögésre a megfelelő szert választottuk.

8.
Párásítsuk a szoba levegőjét! A fokozott páratartalom miatt nem szárad ki az orr nyálkahártyája, enyhül a köhögési inger. Teregessünk a radiátorra, kis edényekben tegyünk vizet a fűtőtestre. Léteznek direkt párásító készülékek, használhatunk ilyeneket is. Vagy egyszerűen tegyünk fel forrni egy edényben sós vizet. A sóoldat forrásával a pára lassan betölti az egész lakást.

9. Illóolajakat is használhatunk köhögés idején. Nem csak a fürdővízbe, párologtatóba (eukaliptusz) csöpögtethetünk az olajokból, de az inhalálás is egy nagyszerű dolog influenzás időszakban. Köhögésre javasolt a kakukkfű, az édeskömény, és a fenyő olaj is.

10. A kicsi gyermekeket a hurut nem is mindig zavarja, csak azt halljuk, hogy a csöppség hörög, de nem akar köhögni, pedig tudjuk, hogy neki is jobb lenne, ha a váladék nem liftezne a légcsövében. Ilyenkor alkalmazhatunk hurutoldó masszírozást. Ekkor fektessük gyermekünket a combunkra mellkassal előre úgy, hogy a feje kissé lentebb legyen a testénél. Tenyerünkkel dörzsölgessük végig a hátát, úgy, hogy a kezünkkel kívülről befelé, a gerinc vonala felé haladjunk. Finoman meg is ütögethetjük a hátacskát, ezzel is segítve a nyákürítést.

Ne feledjük: Ha a tünetek 3 nap után nem enyhülnek, forduljunk orvoshoz!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media