2022. augusztus 09., kedd - Emőd napja

mt

10 megoldás bárányhimlőre

2022-06-02 23:08:03

A bárányhimlő egyfajta herpeszvírus által terjesztett, látszólag veszélytelen betegség. A betegen 2-3 hét lappangási idő után apró pöttyök jelennek meg, tetejükön pici, harmatcsepp-szerű hólyagocskával. A pöttyök száma és a hólyagok mérete 2-3 napig nő, majd lassan elhalványodnak, a hólyagokban lévő folyadék zavaros lesz, és teljesen leszárad, úgy nevezett pörk képződik. Ez olyan, mint egy kis sebecske, talán a színe kicsit sárgásabb.

A legrosszabb ezekben a pöttyökben, hogy iszonyatosan viszketnek, és a gyereket nehéz meggyőzni, hogy ne vakarja. A pöttyök mindenhol jelentkeznek. A hajas fejbőrön, a nemi szervek környékén. Kislányoknál a hüvelybemenetnél, kisfiúknál a fityma végén található a legrosszabb. Eleve nehéz tisztán tartani, és a kicsi hólyag hamar kidurran a dörzsölés miatt. Ez azért kellemetlen, mert a pelus alatt minden egyes vizeletnél csíp, és a kicsi látszólag minden ok nélkül keservesen sírni kezd.

bárányhimlő

A gyerek éjszaka a viszketés miatt keveset alszik, sokat forgolódik, ilyenkor fokozott az ágyról való leesés veszélye. A kialvatlanság miatt nappal is nyűgösebb, legyünk türelmesek, próbáljunk segíteni. Gyakran a kellemetlen tünetek lázzal is párosulnak. A 38 fok feletti lázat minden esetben csillapítani kell. A gyógyszeres, szirupos, kúpos lázcsillapítók hatásosak, és hatóanyaguk szerint váltakozva is adagolhatók.

A beteg akkor is fertőz, ha még nem törtek elő rajta a pöttyök, és egészen addig nem mehet közösségbe, amíg a sebek látszanak.

Egy védőoltás beadása nem előzi meg a fertőzést. Ugyan a betegség lefolyásán enyhít, de ezzel nem kerülhető el teljes biztonsággal. A pöttyök kisebbek, kevesebbek, hamarabb elmúlnak, kevésbé viszketnek, de a felülfertőzés veszélye még így is igen nagy. Az ismételt védőoltás beadása ad életre szóló védelmet állítólag.

1. A pöttyökre hintőport szoktak az orvosok javasolni, illetve a gyógyszertári hintőporba egy kevés mentolt is kevertetnek, ami hűsít, így enyhíti a viszketést. Az én gyerekem bőre eleve száraz, így a hintőport nem szórhattam rá, mert aztán azért kezdett vakarózni, mert kiszáradt a bőre. Eleve vigyázni kell, hogy csak az érintett felületre kerüljön belőle.

2. Létezik rázókeverék, ami szintén hűsít, az irritációt enyhíti. Az antihisztaminok ez esetben semmit sem használnak, ne is próbálkozzunk velük.

3. A hajas fejbőrt ez alatt a 7-10 nap alatt inkább ne fésülgessük. A fésű foga könnyen beleakad a hólyagokban, és azok könnyen elfertőznek. Ha mégis nagyon gubancos a kicsi haja, akkor csak óvatosan, a kiütésekre fokozottan ügyelve fésüljük ki a haját.

4. A fürdést kerüljük. A pörkök feláznak, jobban viszketnek, és könnyebben elfertőződhetnek. Gyors zuhanyzással megoldható a napi tisztálkodás. Sampont, szappant, fürdetőkrémet csak akkor használjunk, ha nagyon fontos, mondjuk fenéktájékon, egyébként kerüljük. A hajmosás ez idő alatt várhat. Sokan a napi tusolást sem engedélyezik, hiszen tényleg az a legjobb, ha a lehető legszárazabb marad a kicsi bőre.

5. Fürdés után a vizet a gyerek testéről csak itatgassuk fel. Ne dörzsöljük, ne törölgessük.

6. Kerüljük a túlöltöztetést, a lakás túlfűtését. A szellős ruhákban kevesebb pötty jelenik meg, azok sem lesznek annyira viszketők. Az izzadás - ugyanúgy, mint a fürdetés - feláztatja ezeket a pörköket is, így lassabban gyógyul a kis beteg.

7. A gyereket ne vigyük közösségbe, lehetőleg utcára se. Néhány napig a lakás melegében játszadozzunk, és gyakran szellőztessünk.

8. Ne kenjünk a foltokra semmilyen krémet. A kenőcsök alatt gyorsabban szaporodnak a baktériumok, elfertőződik.

9. Vakarni tilos, de simogatni, picit paskolni szabad. Mázlija van annak, aki télen kapja el, és kesztyűt húzhat a gyerek kezére. Mindemellett figyeljünk arra, hogy a körme szinte tövig le legyen vágva, hogy még véletlenül se szedegethesse le a sebecskéket.

10. A láz csillapításánál a hűtőfürdőt, a vizes lepedőt kerüljük. A különböző készítmények is igen hatásosak, most sajnos csak azokat lehet alkalmazni.

Megosztás:
Hozzászólások
 • evanice
  2009-12-25 22:41:40
  Éva vagyok. Három gyerekem van. A legidősebb 9 éves fiu most kaptuk el a bárányhimlőt. Viszonylag zökkenő mentesen zajlik a dolog. A középső lányom is elkapta (várható volt) de ez nála sajnos nem olyan egyszerű a dolog,mert a nemiszervén nagysok kis hólyag jött ki, és rettenetesen viszket neki. Mindennel próbálkoztam, rázó keverékkel, hintőporral, de nem használ. Rettenetesen viszket és fáj neki. Bekentem bepanten krémmel, mintha ez most használna neki. Remélem a legkisebb lányom kevesebb problémával fogja ezt meguszni.
 • Adrienn
  2010-02-26 10:59:48
  Igen, a nemi szerveken megjelenő pöttyök a legveszélyesebbek, pláne, ha pelusos gyerekről beszélünk. A dunsztkötésben ugyanis a sebek sokkal könnyebben elfertőződnek, és kezelésük sem egyszerű, tisztán tartani meg szinte lehetetlen. Sok sikert, drukkolok.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media