2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Gyerekkel a kórházban - praktikus jótanácsok

A minap kisfiam váratlanul 40 °C-os lázat produkált, és mivel ismerem, hogy ilyenkor gyakran megtagadja a folyadékbevitelt, nekem kellett őt bevinnem a kórházba. Amíg a taxi ideért nem sok időm maradt, pillanatok alatt kellett összeszednem a pakkot. Hasonló esetekre próbálok segíteni Nektek, hgy mi mindennek kéne ilyenkor gyorsan az eszünkbe jutni.

kórház

Ruha: Főleg a gyereknek, könnyű, vékony pamutpólók, pizsamanadrágok, arra készülve, hogy a kórházban nagyon fűtenek, fázni nem fog. Magunkról se feledkezzünk el, több váltás fehérneművel és szintén vékony, jól szellőző pamut felsőruházattal. Papucs mindkettőtöknek!!

Pelenka: Néha még annak sem árt, aki egyébként már szobatiszta, a gyenge, lázas, levert gyerek, főleg ha épp hasmenése van, nem biztos, hogy minden esetben odaér időben a wc-re. Ha máskor nem, éjszakára mindenképp hasznos lesz a pelus.

Popsitörlő: Használhatjuk akár egy gyors arc- vagy kéztörlésre.

Popsikrém: Ezzel több legyet ütsz egy csapásra, ha a fertőtlenítőtől kiszáradt kezedre is ezt kened.

Evőeszközök: Kistányér, pohár, kanál, kés, villa. Adnak ugyan, de jobban esik a sajátot használni. Pohárból kifejezetten hasznos a mérőskálás, mivel naponta többször kell majd megmondanod, hogy mennyit ivott, deciliterben. Konyhakendő sem árt.

Zsepi, szalvéta, wc papír. Biztos, hogy nem adnak, vigyél!

Tisztálkodó szerek: tusfürdő, sampon, törölköző (kicsi is nagy is) fésű, esetleg hajszárító fogkefe, fogkrém.

Minél több folyadék. Újabban a kórház csak furi ízű ICE-TEE-t ad korlátlan mennyiségben. A kisgyereknek akár lázas, akár hasmenéssel, hányással küzd, rengeteget kell innia, legyen nálatok sok üveg ásványvíz illetve olyan gyümölcslé, amit szívesen fogyaszt. Nekünk az almalé válik be ilyenkor leginkább. Ehhez kapcsolódóan jó ha viszel mindenféle nasit, mert a kórházi kosztot nem biztos, hogy elfogadja majd beteg gyermeked, viszont a sós rágcsák meghozzák a szomját és többet fog inni. Kölesgolyó, puffasztott magvak, ropi jó ha van.

Vitamin: Nekem nem jutott eszembe, pedig a gyógyulást segíti a C-vitamin, de a kórház nem biztosítja. Anyának is legyen.

Mobil-töltő: A kórház eleinte csupa izgalom, amíg nem tudod mi a baj, illetve amíg nem stabil a helyzet (melyik szoba, milyen osztály stb.) nyilván gyakran fogsz telefonálni. Később pedig azért, mert a vége felé pedig már tiszta unalom.

Játék-játék-játék: Ha a kicsi jobban van, legszívesebben felkelne az ágyból. Ezt vagy megengedik, vagy nem, a legjobb, ha minél több játékot bedobálsz, hogy legyen mivel lekötni. Mesekönyv, színező, fejtörős füzet, színes ceruza, zsírkréta is hasznos, és nem foglal sok helyet. Lesz idő kirakózni vagy kártyázni is. A kedvenc játék pedig semmiképp se maradjon otthon. Fiam a legvacakabb állapotában sem engedte ki a kezéből Thomast, sokat segít nekik pszichésen.

Amikor alszik, gondolj a saját kikapcsolódásodra is, legyen nálad könyv vagy rejtvényfüzet.

A mai kórházak elég engedékenyek, az orrszívás megkönnyítésére én bevihettem a porszívót. Természetesen ez nem jutott még itthon eszembe, utánunk hozták. Csak azért jelzem, hogy szinte bármit bevihetsz, de azért kérj rá engedélyt.

Meleg ruha is legyen nálatok, sapka, sál, kabát. Egyrészt lehet, hogy különböző vizsgálatok céljából el kell hagyni az épületet, másrészt néhány napos bezártság után, már biztosan javasolja is a nővérke, hogy sétáljatok egyet a friss levegőn.

Fel kell készülnöd egy nagyon kellemetlen helyzetre is, mégpedig arra, hogy Neked nem biztosít majd a kórház fekvőhelyet. Engedélyezheti viszont kemping-ágy vagy matrac használatát, a több napos tartózkodás enélkül elképzelhetetlen. Ágyneműt is vigyél magadnak, nem biztos, hogy tudnak adni.

Ezeket pedig nem kell bepakolnod, de mindenképp legyen "nálad":

Sok-sok türelem: Mindenki felé: orvosok, nővérek, szobatársak és főleg a saját gyermeked. A beteg gyerekek általában elég nyűgösek, kiszámíthatatlanok és valljuk be néha még vissza is élnek helyzetükkel. Próbáljunk velük türelmesek és mégis következetesek maradni.

Jómodor: Semmit nem kell magadban tartanod, a konfliktusokat jobb rendezni, mint visszatartani méltatlankodásunkat (biztos adódnak majd ilyen helyzetek) de bánj nagyon óvatosan a hangsúllyal és a stílussal. Ne feledjük, hogy ki vagyunk szolgáltatva, a személyzet jóindulatára szükségünk lesz. Ha azonban valamivel nem vagyunk elégedettek, tegyük szóvá kulturált módon, ha szükséges forduljunk a feletteshez (főnővér, orvos), vagy betegjogi képviselőhöz, mindenhol megtaláljuk az elérhetőségét.

Bizalom: Számtalanszor értetlenül állunk majd az orvosok különböző véleménye, javaslata előtt. Ha meghoztuk azt a döntést, hogy a gyermek ápolását szakemberre bízzuk, és a gyógykezelést a kórházra, akkor bízzunk benne, hogy a legjobb kezekben van és tartsuk be az utasításokat. Nem tesz jót, ha gyermekünk minduntalan azt hallgatja, hogy „én inkább saját felelősségre hazaviszem". Ő maga sem fog bízni a kezelésekben, és azt is jogosan méltatlannak tartja majd, hogy a szülő a szavai ellenére mégis „odaveti" őt az orvosok elé, engedi, hogy szurkálják, vizsgálgassák. Sajnos sok szülő ezt nem tudja, ez a tapasztalatom. Inkább azt kell hangoztatnunk, hogy itt mindenki értünk dolgozik, és a munkájuk eredménye az lesz, hogy meggyógyul a kisgyermek.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media