2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

36. hét 2D képek

Mostantól nem havonta fogod a kezelőorvosodat látogatni, hanem hetente. (Ha valami gond adódik, akkor még gyakrabban.) Általában minden héten CTG-vel vizsgálják a kicsi mozgását, szívhangját, a méhösszehúzódásaid mértékét, illetve ezek összefüggéseit. A CTG (kardiotokográf) egy olyan speciális ultrahanggal működő gépezet, amelynek két fejét egy gumipánttal a hasadhoz szorítják, így azok a magzat mozgásának hatására kiváltódó méhösszehúzódásokat figyelik, és egy hosszú papírszalagra nyomtatják, miközben Te is hallhatod a csöppséged pulzáló szívhangját.

Minden bizonnyal már befordult a kicsi feje a szülőcsatorna irányába, de ha mégsem, akkor sem kell kétségbe esned, hiszen egyrészt még bőven van idő a kiírt időpontig, másrészt léteznek olyan tornagyakorlatok, amivel Te is elősegítheted a baba fordulását, és ha ez sem vezetne eredményre, akkor kívülről az orvos is tud még segíteni, forgatni.

A magzat bőre már gyönyörű, rózsaszínű. A bőre alatt már elraktározódott annyi zsír, hogy ne látszanak a vérerek közvetlenül. A fejecskéjét haj borítja. Létezik egy ilyen babona, hogy: "Ha ég a gyomrod, akkor nő a kicsi haja." Ezt annyira nem kell komolyan venni. A gyomorégés és baba hajának növekedése között maximum annyi összefüggés van, hogy a gyomorégés a terhesség egyik kellemetlen tünete, a baba haja pedig folyamatosan növekszik. Ergo: minden terhes nőnek ég a gyomra, és minden babának nő a haja. Ilyen babonákat mindenki tud gyártani. Most gyártok én is egyet: "Ha viszket a jobb térded, akkor pislog a kicsi." Egyébként meg a 36. hétben már a gyomorégés egyre kevésbé aktuális téma, mert a has "leszállásával" újra kiemelkedik a nyelőcső a gyomorból, visszakerül normális helyére, így a kellemetlen, égő érzést már egyre kevésbé fogod érezni.

ultrahang
ultrahang
ultrahang
ultrahang
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media