2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Hétről-hétre videó

Már biztosan sokat gondolkodtál te is azon, hogy milyen jó volna látni, mi történik odabent az anyuka pocakjában, hogyan cseperedik az az ici-pici emberpalánta, hogyan alakulnak ki a kezecskéi, lábacskái... Most találtam egy videót, ami viszonylag jól megmutatja mindezt. Hétről-hétre követi a magzat fejlődését. Egy pár gondolattal kommentálom, hogy mire érdemes figyelned, miközben nézed a filmet.

4. hét: Szépen látszik a gerincoszlop egyik végén a fejecskével. A gerincoszlop közepén megfigyelhető a szívkezdemény, akinek jó szeme van, láthatja a végtagbimbókat is. Megfigyelheted, hogyan köti össze a köldökzsinór a babát a placentával.

6. hét: A végtagkezdemények már igen jól megfigyelhetők, az arcon pedig szépen kirajzolódik a szem.

8. hét: Kialakulnak a fülkagylók, a kézen és a lábon szétválnak asz ujjacskák. Megfigyelheted a baba bordáit, s mögötte a szépen alakuló belső szerveket. Felülnézetben az áttetsző koponya látni engedi a folyamatosan differenciálódó agyat.

11. hét: A lábujjak is teljesen kialakultak.

16. hét: Gyönyörűen látszanak a térd- és könyökízületek, az arcon pedig már határozottan megfigyelhető a szem, orr, száj közel végleges vonala. Látható, hogy elkezdenek megjelenni a magzati szőrök (legdúsabban a szemöldök vonalán).

18. hét: A csöppség aranyosan játszik a saját kezével, megvizsgálja azt, tapogat vele, a szájába veszi, szájával reflexes szopómozgást végez.

20. hét: Látszólag már alig fér el, pedig még igencsak sokat fog nőni. Figyeld meg, hogy milyen szépen kialakult már a fülkagylója is.

24. hét: Már az egész testét fehér magzatmáz borítja. Ez védi meg attól, hogy a magzatvíz feláztassa a bőrét.

28. hét: A köldökzsinór három eres, csavarodott szerkezete igen jól megfigyelhető.

34. hét: Láthatod, hogy kinyitja a baba a száját, talán épp most kortyol egyet a magzatvízből, de az is lehet, hogy éppen beszélni próbál némán.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media