2024. július 12., péntek - Dalma, Izabella napja

mt

A vizesedés okai és kezelése a várandósság alatt

A babavárás időszakában sok nő tapasztalja meg testének vizesedését. Sajnos ezzel a kellemetlen tünettel kapcsolatban több tévhit is kialakult, ami helytelen kezelést és további problémákat eredményezhet. Pedig ha jobban megismerjük a vizesedés kialakulásának okait, egyszerű odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük annak mértékét.
Nagyon sokan azt gondolják, hogy az ödéma kizárólag a várandósság utolsó harmadában jelenhet meg, kialakulásának okait pedig az évszakok, a változó éghajlat, vagy a túlzott folyadék-fogyasztásban látják. Éppen ezért bízva a javulásban, csökkentik a folyadék beviteli mennyiségét, amivel súlyos károkat is okozhatnak. Leszögezhetjük, a fent leírtaknak semmi köze a valósághoz.

Tegyük rendbe a dolgokat.

A vizesedés okai és kezelése a várandósság alatt

A vizesedés egy hormonális reakció. Elnőiesedésnek is nevezhetnénk, egyfajta befogadó készségnek, hiszen amikor egy nőből kismama lesz, teste és tudata befogadásra és megtartásra törekszik. Egész szervezete azon dolgozik, hogy befogadja és megtartsa a magzatot. A női hormonok is azonnal működésbe lépnek és elkezdik befogadni és megtartani a vizet, lelassítják a nyirokkeringést, amivel megváltozik a kismama vízháztartása.

Miért? Mert jóval több vízre van szüksége egy kismamának a baba egészséges fejlődéséhez. Többek között vizet kell termelni a baba szervezetéhez, amelynek 70%-a víz, a magzatvízhez, a nagyobb vérmennyiséghez, a baba agyműködéséhez. Tehát a kismama szervezete elkezdi a szövetekben tárolni a vizet, hogy bármikor hozzájuthasson, amikor szükség van rá. Így a vizesedés esélye már a várandósság első hónapjaitól fennáll.

Az, hogy az ödéma milyen mértékű lehet, az genetikai kódok alapján dől el. Van, aki hajlamosabb nagyobb mértékű vizesedésre, van, aki nem.

Aki hajlamosabb, annál a víz sok problémát is okozhat, hiszen egy túlzott mértékű vízvisszatartásról van szó. Nem csak a végtagok és az arc megdagadását okozhatja, hanem az egész test vizesedését is. Ilyenkor elnehezül a test, az ízületekre nagy súly terhelődik, a szív és a tüdő munkája is megnövekszik.
Ínhüvelygyulladást, akár alagút szindrómát is eredményezhet, aminek tünete az ujjak zsibbadása, a tárgyak nehézkes fogása.

Az ödéma a bőrt is erősen igénybe veszi, nagymértékű nyúlásra ítélve, amelynek következtében az kirepedhet. Ezt hívjuk striának vagy terhességi csíknak. Tehát a stria kialakulása egyrészt függ a vizesedés mértékétől, másrészt attól, hogy a kötőszövet laza vagy erős. Ebben az esetben a krémek nem jelentenek megoldást.
A kismamáknál jelentkező súlytöbblet is 80-85%-ban víz, amin diétával nem lehet segíteni.

Mit tehetünk a vizesedés ellen?

Arra kell elsősorban figyelni, hogy a szervezet ne csak megtartsa, hanem ürítse is a vizet. Ennek egyik legfontosabb módja a vese állandó mozgásban tartása. Ezt pedig napi 3-5 liter folyadék bevitellel érhetjük el, aminek nagy százalékban víznek kell lennie.

Amit még tehetünk, hogy csökkentjük a só fogyasztást. Ugyanis a só szintén vizet tart bent a szervezetben. Sokan azt gondolják, hogy ők minimális sót használnak az étkezésekkor. De elsősorban nem a főzéshez használt, hanem a készételekben - flakonos, tubusos, zacskós, üveges termékekben – illetve felvágottakban, sajtokban található sómennyiségre kell gondolni. Ezek az ételek rengeteg sót tartalmaznak, amit el kell kerülni. A felvágottakat egybesült húsokkal, a sajtokat pedig más tejtermékekkel, vagy vizes mozzarellával lehet kiváltani.

A vizesedés mértékét az is meghatározhatja, ha valakinek hajlama van a terhességi cukorra. Statisztikák szerint az esetek többségében, aki cukordiétába kezdett, annál csökkent a vizesedés mértéke, lelassult a súlygyarapodás. Tehát egy kisebb cukordiéta is lehet megoldás.

A nyirokkeringés működését is lehet serkenteni. Erre kiválóan alkalmas a kismama masszázs, amelynek része a nyirokmasszázs. Segítségével felgyorsul a nyirokkeringés, megszabadítva a szervezetet a felesleges víztől. A speciális kismama masszázs után azonnal nagyobb vízmennyiség távozik a kismamák szervezetéből, amivel oldódik az elnehezülés érzése a végtagokban is. A masszázs jótékony hatása napokig, de egy hétig is eltarthat, aminek következtében javul a napi életminőség. 

Táplálkozással is elősegíthetjük a felesleges víz kiürülését, hiszen léteznek egészséges vízhajtók, mint a főtt burgonya, petrezselyem, barna rizs, lestyán, metélőhagyma, uborka és borókaolaj. 

És amit már régóta tudunk, hogy ödéma esetén érdemes a lábakat felpolcolni, hogy a víz visszakerüljön a keringésbe, így a vese könnyebben ki tudja választani.

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy a víz visszatartásának oka hormonális reakció, mértéke genetikai eredetű, mechanizmusának alapja pedig a nyirokkeringés lelassulása. A túlzott vizesedés esztétikai, fizikai problémákat és kellemetlenségeket okoznak a kismamáknak, amelyekre ma már számos megoldás létezik. Ezek ismeretében és helyes alkalmazásával megkönnyíthető a várandósság időszaka.

Halász Katalin
www.kismamakiseres.hu

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media