2021. május 07., péntek - Gizella napja

mt

RH-összeférhetetlenség

2021-03-03 23:24:39 - Adrienn

Összesen 4 különböző vércsoport létezik: A, B, AB, O, és kétféle RH faktor: pozitív és negatív. Ennek a kombinációja adja ki a személyre szabott vércsoportot. Az emberek különböző vércsoportba tartoznak, különböző RH faktorral. A vércsoport is és az RH faktor is örökletes.
A vérben található vörösvérsejtek molekulái határozzák meg egy-egy ember vércsoportját. Vérátömlesztésnél szigorúan figyelnie kell az orvosoknak, hogy a véradó és vérkapó azonos vércsoporttal rendelkezzen, különben ha eltérő vércsoportok vére találkozik, reakcióba lép egymással baktériumként, fertőzésként tekint rá és elpusztítják egymás vörösvérsejtjeit. Kivétel ez alól a 0-s vércsoport, hiszen ezzel a vércsoporttal rendelkezők, mindenkinek adhatnak vért.

RH-összeférhetetlenség

A másik sorsdöntő élethelyzet a vérátömlesztés mellett, a terhesség. RH pozitivitás esetén nincs probléma. Viszont a terhességnél, ha RH negatív az anya, és a baba (apától örökölt) RH pozitív, akkor már gondok lehetnek. A baba és a mama vére a terhesség alatt ugyan nem keveredik, de a szülésnél, illetve ha a méhlepény bevérzik magzati vér juthat az anyai vérkeringésbe. Ez a bevérzés a terhesség során spontán, vagy valamilyen orvosi beavatkozás során is megtörténhet. Ilyenkor a magzat vére bekerül az anya keringési rendszerébe. Ezt az eseményt pontosan ugyanúgy értékeli a szervezet, mintha hibás vérátömlesztés történt volna. Az anya szervezete ellenanyagot kezd el termelni a magzati vörösvérsejtek ellen, ezzel károsítja a magzatot. Ugyanez a vérkeveredés jön létre szüléskor is. Ezért az első terhesség alatt is fokozottan kell figyelni, nem csak a szülés alatt.

Szerencsére a terhesség alatt is időben lehet észlelni az ellenanyagok termelődését. Az anyai szervezetbe jutott magzati vér mennyiségétől függően, a vérkeveredés korai szakaszában már igen egyszerűen meg lehet előzni az ellenanyag-termelődést. Minden ilyen esetben az RH-negatív nőnek egy RH-ellenanyagot tartalmazó injekciót (AntiD gammaglobulin oltás) kell megkapnia. Érvényes ez a szülés utánra is, nem csak az esetleges orvosi beavatkozásokra, vagy spontán bevérzésekre. Az injekció hatására ugyanis egyszerűen csak közömbösítődnek az anyai vérbe jutott magzati vérsejtek, és az ellenanyag-termelés leáll.

Fontos, hogy ezekben az esetekben 72 órán belül az injekció rendelkezésünkre álljon, mert azt követően a folyamat már visszafordíthatatlan. Az anya immunrendszere hevesen reagál a szervezetébe jutó magzati vérre, és olyan mennyiségű ellenanyag termel, hogy az a babát megbetegítheti.

 

Megosztás:
Hozzászólások
 • Hapo
  2016-03-11 15:30:32
  Rh negatív a 6 éves lányunokám és a 44 lányom is. Aki épp válik és új szerelemben volt vetélés nov.-ben, és volt 2 hete is. Utóbbi nagyobb bajt okozott. A leendő apa nullás vércsoportú. Azt gondolom, hogy mindkét vetélésben a magzat rh pozitív lehetett. És az itt olvasott anti-D gammaglobulin beadása senkinek sem jutott eszébe eddig sem. 2 Orvos csak utóbbinál látta, de komoly felvilágosítást nem adott egyik sem! Nem gondoltak erre?
  Ezután milyen esélye lehet az anyának és esetlegesen az új magzatnak
  a túlélésre? Mert erős a vágyakozás, de csekély a kérdés megfelelő megfogalmazása!
 • salome212
  2016-10-04 22:48:16
  Nekem szintén rh- a vérem ,a férjemé o vércsoport és pozitiv,és 44 éves vagyok mint a te lányod és 6 éves a kisfiam.Tudtam hogy rh összeférhetetlenség van közöttünk és végig felügyelet alatt voltam a terhesség idején,sőt volt egy amniocentézisem és akkor is megkaptam az ellenanyagot,mert akkor még nem tudtuk hogy a kisfiam az én véremet örökölte.A császármetszés után már nem kellett ellenanyag,mert ha keveredett is a vérünk ,mivel ő is negativ nem gond. A barátnőm szintén negativ és nem tudta hogy vetélés után is kell ellenanyag ,mert szűlésnek számít,ekkor nem kapott,majd a következő terhességnél nagyon izgult hogy ne legyen gond,végülis 2 egészséges kisfia van.Anyukám szintén negatív de ő nem is tudta a 70-es években hogy ellenanyagot kellene kapnia,velem nem is volt gond első baba voltam negativ vércsoportal de utánam nem tudott kihordani több gyereket sajnos .
 • maszatjanka
  2017-04-02 14:34:47
  Sziasztok! Információs felületetet indítottam az Rh-összeférhetetlenséggel kapcsolatban, miután nagyon kevésen (és nem az orvosokon) múlt a gyermekeim élete. Minden fontosabb releváns információt megtalálhattok rajta a betegséggel kapcsolatban: rhbaba.hu. A "Közösség" menüpontba várom érintettek történeteit - kérlek, ha tudtok, írjatok ide valamit magatokról, ha nektek is meggyűlt a bajotok a problémával! (rhbaba.hu/kozosseg) Lehet névtelenül is, a cél, hogy minél több érintetthez eljussanak a kezelési lehetőségek, és minél több vonatkozó személyes beszámoló van, annál jobban lehet nyilvánosságot szerezni az orvosok és páciensek körében is az ügynek! Köszönöm!

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media