2021. szeptember 26., vasárnap - Jusztina, Pál napja

mt

Makroszómia

2021-03-04 23:26:18 - Adrienn

Makroszómia görög eredetű szó, jelentése nagytestűség. A mai tudomány viszont a már eleve túlsúlyosan világra jött újszülötteket nevezi így.

Egy átlagos, egészséges újszülött súlya 3-4 kg között van, az e fölötti súlyú (4-5kg) babák már nagy, illetve óriás babának számítanak. Egy kismamáról nem is lehet ránézésre megmondani, hogy túlsúlyos lesz-e a baba vagy sem. A pocak mérete, az anya túlsúlya, és a baba nagysága között nincs ok-okozati összefüggés. Nyilván a túlsúlyos kismamáknak oda kell figyelni az étrendjükre akár jelentkezik náluk a cukorbetegség, akár nem! Persze nem ez a legmegfelelőbb alkalom a fogyókúrára, de a magzat fejlődésének érdekében fontos a kiegyensúlyozott étkezés, és tudva levő, hogy a megfelelő tápanyagok bevitelével, az egészséges táplálkozással a cukorbetegség megelőzhető.

Makroszómia

Leggyakrabban cukorbeteg anyáknál fordul elő (akár azoknál is, akiknél csak a terhesség során alakult ki cukorbetegség), hogy túlsúllyal születik meg a baba. Ritka ilyenkor a természetes, hüvelyi úton történő szülés. A méhszáj, gát, hüvelyfal esetleges sérülésének elkerülése érdekében császármetszés ajánlott. Mindenek előtt tehát fontos a várandós kismama normális vércukorszintjének beállítása és megtartása.

A baba a harmadik trimeszterben hirtelen növekedésnek indul, ebben az időszakban akár a súlyát is megduplázhatja. Ultrahang-vizsgálat során elvileg időben észre lehet venni, ha túl nagy, nehéz a baba, de ez sem ad 100%-os bizonyosságot, itt is lehetnek eltérések az ultrahanggal mért adatok és a megszületett baba adatai között, főleg, ha a baba nem a kiírt napon jön világra. Megfigyelhető azonban, hogy ha a családban már volt példa, akár többször is arra, hogy nagy baba született, akkor bizony van rá esély, hogy ez a hagyomány nem szakad meg, tehát a makroszómia örökölhető is.

Feltöltötte: BettyBlue. Köszönet érte.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media