2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Ovuláció időpontjának meghatározás - naptár módszer

2024-01-19 23:21:32

A legtöbb nőnek sajnos nem költözik be a legelső próbálkozásra a baba a pocakjába. Míg tinédzser korunkban rettegünk egyetlen balesettől, felnőve, amikor anyává szeretnénk válni bebizonyosodik számunkra, hogy piszok mázlisták azok, akiknek rögtön az első alkalommal összejön a dolog.

A nagyobb siker érdekében azt ajánlják a hozzáértők is, hogy a teljes menstruációs ciklus ideje alatt éljünk nemi életet, hetente több alkalommal, így jó esélyünk lesz arra, hogy az aktushoz elegendő mennyiségű, egészséges spermium termelődjön, és közülük egy meg is termékenyítse azt a kicsiny petesejtet. Mindezek mellett viszont fontos a jó időzítés is.

Tudva levő, hogy az ovuláció környékén, a menstruációs ciklus felénél a legtermékenyebbek a nők. Konkrétabban fogalmazva a 28 napos, átlagos ciklus legtermékenyebb napjai a ciklus 7. és 20. napja közé esnek, érdemes ezeken a napokon gyakran nemi életet élni. A ciklusok hosszát mindig több előző ciklus hossza alapján határozzuk meg. A tüszőrepedés általában a ciklus közepén, azaz normál 28 napos ciklust alapul véve a 14. napon következik be. A tüszőrepedést megelőző, és azt követő 3 nap fokozottan termékenyek, így a menstruációs ciklus 11. és 17. napja között mindenképp időt kell szakítanod a közösülésre, ha babát szeretnétek (lehetőség szerint többször is).

naptár

Mivel a spermiumok átlagos élettartama 48 óra, így a tüszőrepedést megelőző közösülés is megtermékenyítéshez vezethet, egyértelműen nem a közösülés ideje alatt, hanem azt követően, 48 órán belül.

Azt szokták mondani, hogy az X kromoszómákat hordozó spermiumok, amelyekből majd kislányok lesznek, hosszú távon gyorsabbak. Így ha a petevezetékben elkapják a petesejtet, akkor jó eséllyel tényleg kislányunk születik majd. Az Y kromoszómát hordozó spermiumok viszont rövid távon ügyesebbek, így a petefészekben lévő petesejtet hamarabb elérik, megtermékenyítik. Summa-summarum: ha kislányt szeretnétek jobban, akkor a tüszőrepedés előtti 2-3 napot célozzátok meg, ha kisfiút szeretnétek jobban, akkor a tüszőrepedés utáni napok, amikor a petesejt már lejut a petefészekbe, jobbak. Számszerűsítve így hangzik  a dolog:

Kislány tervezésekor a kivitelezés a 28 napos ciklus 11-14. napján,
kisfiú tervezésekor a kivitelezés a 28 napos ciklus 14-17. napján történjen.

Ugyanúgy ahogy a naptár módszer maga is eléggé labilis, hiszen rendkívüli peteérés akármikor bekövetkezhet, és az egész egyébként is csak statisztika alapján számolódik, így lehet, hogy pont Te vagy a szabályerősítő kivétel, ezért a fent fölvezetett szabályra sem kell mérget venni. Legyünk boldogok, ha egyáltalán bekövetkezik a megtermékenyülés, és sűrűn imádkozzunk, hogy egészséges gyermekünk szülessen, a neme, szem-, és hajszíne teljesen mellékes.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media