2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Gátmasszázs

2023-03-02 23:06:40

A hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti részt gátnak nevezzük. Ezen intim terület leginkább a csecsemő születésével van megterhelve, hiszen a hüvely tágulásával, a kis buksi, és az aprócska vállak előbukkanásáig nemcsak feszítésnek, nyújtásnak van kitéve, és a hosszú vajúdási idő alatt még ki is száradhat, ezáltal még inkább megnő a berepedés veszélye. A szülés közbeni gát berepedésének, beszakadásának elkerülése érdekében a gát oldal irányú bemetszését alkalmazzák az orvosok, szülésznők, kikerülve ezzel a fertőzésveszélyt, hiszen a szakadás útját egy irányba megnyitják, s így kicsi az esélye, hogy a hüvely és a végbélnyílás egybeszakad.

A gát védelmének nagyon sokféle formája van.
  • A táplálkozásra figyelve, rostokban, fehérjékben és vitaminokban gazdag ételeket fogyasztva tudjuk a bőrünk, és így a gát rugalmasságát is növelni.
  • Intim tornát gyakorolva megtanulhatjuk, hogyan kell a gát területét tudatosan ellazítani.
  • Léteznek olyan tornagyakorlatok, amelyek speciálisan ezen terület nyújtására koncentrálnak.
  • A szülés alatt, a kitolási szakban a légzéstechnikánk segítségével a baba „érkezési sebességének" csökkentésével a gátnak nagyobb időt adunk a nyúlásra. Nem az a cél ugyanis, hogy a baba már a harmadik nyomásra megérkezzen, hanem, hogy mindketten épen maradjatok.
  • Ezeken kívül a gát területének fokozatos, és rendszeres igénybevételhez szoktatásával, nyújtásával, masszírozásával is megelőzhető a gát rossz irányú repedése.

Mikor érdemes kezdeni a gátmasszázst?

Már a 34. terhességi héten érdemes beszerezni a masszázsolajokat, és fokozatosan próbálkozni a masszírozással. A gátterület dörzsölgetése, masszírozása szokatlan a bőrnek, az izmoknak, a rostoknak, és neked is, ezért eleinte kellemetlen is lehet. Fokozatosan csináld, minden nap kicsit előbbre jutsz, bátrabb leszel, és az utolsó néhány terhességi hét elegendő arra, hogy hozzászokjon a bőröd is az igénybevételhez, és Te is megtapasztald néhányszor azt a feszítő, égető érzést, amely a kis buksi megszületésével jár. Ezáltal nemcsak testileg, de lelkileg is felkészültebb leszel a szülésre.

masszázsolajolaj

Mi kell hozzá?

Olyan helyiség, ahol kellemes hőmérséklet van, esetleg teljesen meztelenül sem fázol. (Még egy szexuális előjátéknak is felfogható a masszírozás, ha a partnered is beszáll az előkészületekbe.) Szükséged lesz egy törölközőre, amire ráülsz, ráfekszel, és nem félted, hogyha pecsétes lesz a lecsorgó olajtól. A legfontosabb kellék pedig a masszázsolaj. Ez lehet egyféle gyógynövény olaja, de több olajat is keverhetsz. A leggyakrabban használt gátmasszázs-olajok a következők:

  • Búzacsíra olaj (triticum): táplálja a bőröd, lazítja a szöveteket, rugalmassá tesz, enyhén síkosít.
  • Orbáncfű olaj (hypericum): fertőtlenít, sterilizál, lazítja az izmokat, vérzést csillapít, az érzékeny idegvégződések kezelésére alkalmas, enyhén síkosít.

Az előkészületi masszázsok alkalmával a kétféle olaj 1:1 arányú keverékét használják legtöbbször a gát masszírozására, de léteznek direkt erre a célra előre kikevert olajok is, amelyek a búzacsíra olajon és az orbáncfű olajon kívül tartalmaznak még illóolajokat is (pl. rózsaolajat). Az illóolajok segítenek a lelki lazulásban, a jó közérzet megteremtésében. Szülés alkalmával viszont a legjobb az orbáncfű olajat használni kizárólag, hiszen a búzacsíra olaj hatása hosszú távon fejtődik ki.

Hogyan végezzem a gátmasszázst?

Mindenek előtt alaposan mosd meg a kezed, és figyelj arra, hogy a körmöd ne legyen hosszú, nehogy megkarmold magad. Helyezkedj el kényelmesen (háton fekve a térded húzd fel, álló helyzetben az egyik lábad emeld meg, tedd rá valamire). Síkosítsd be az ujjadat és a gát területét. A masszírozandó terület a hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti rész. Helyezd a hüvelykujjadat a hüvelybe, és U alakú mozdulatokkal próbáld lefelé nyújtani lassan, közben a hüvely peremét enyhén masszírozgasd. Nem kellemes érzés, de ez a fajta masszázs nem is az élvezetet szolgálja. Ismételd a mozdulatsort egymás után többször, egyre erősödve, a hüvelybemenetet egyre inkább a végbél felé, és oldalra eltolva. Ha hüvelykujjal nehezen éred el a területet, használd a mutató vagy középső ujjadat, esetleg kérd meg kedvesedet, hogy segítsen. Akkor csinálod jól, ha a lefelé történő nyomások alkalmával égető, feszítő érzést tapasztalsz. Ekkor nem szabad abbahagyni, hanem a tolás megtartásával a hüvelyperemet tovább kell masszírozni, amíg az égető érzés el nem múlik. A rendszeres masszírozás, nyújtás alkalmával megtapasztalod, hogy viszonylag rövid idő alatt a hüvely mérete 4-5 ujjnyira is tágítható, ami kb. fele akkora, mint a babóca buksija. Ha már ettől nagyobb tágulást érünk el, akkor elég csak kétnaponta folytatni az alkalmanként maximum 10 perces műveletet, fenntartva ezzel a hüvely rugalmasságát.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media