2021. május 06., csütörtök - Frida, Ivett napja

mt

Csecsemőkori reflexek 7. - Babkin-reflex

2021-04-20 23:30:49 - Adrienn

A Babkin-reflex nevét Boris Babkin orosz származású filozófusról, ideggyógyászról kapta. Ugyanis először ő figyelte meg azt, hogy ha a baba egyik, vagy mindkét tenyerére egyszerre enyhe nyomást fejtünk ki, akkor a baba különböző mimikai reakciókkal válaszol. Kinyitja a száját, kinyújtja a nyelvét, elfordítja a fejét, stb. Lényegében a fogó- és a szopóreflex kapcsolata folytán a baba markolásra azonnal az anyamellet keresi, tátja a száját, fordítja a fejét, vagy ezen mozdulatok egyikét, illetve kombinációját végzi.

Ez a mozdulat teljesen reflexes, akaratlagosan nem irányítható. A terhesség 26. hetében már megfigyelgető a babánál, és a születést követő 3-4. hónap környékén automatikusan legátlódik.

Csecsemőkori reflexek 7. - Babkin-reflex

Ezt a reflexet az okos anyukák rendszerint ki is használják, ha a baba szopizás közben véletlenül elbóbiskolna. Az tenyér közepének nyomásával, ingerlésével ugyanis a szopás azonnal újraindul.

A reflex gátlásának elmaradására utalhat, ha egy gyermek a tárgyakat az óvoda megkezdésével is gyakran a szájába veszi, óvodás korban a rajzolást szájmozgás követi, kisiskolás korban pedig az írás során sem marad el ez a mellékes, reflexes és egyébként teljesen fölösleges, zavaró mozdulatsor.

Bátori Adrienn
mozgásterapeuta

Felhasznált irodalom: Sally Goddard Blythe (2014 , Medicina Kiadó): Akaratlagos figyelem, biztos egyensúly, csodálatos összhang

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media