2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Csecsemőkori reflexek 2. - Szopóreflex

Szintén létfenntartó ösztön, reflex, amely a csecsemő táplálékhoz jutását hivatott segíteni. A szopóreflex akkor váltódik ki, ha a baba szájpadlásához hozzáér valami. Ekkor automatikusan szopó mozdulatokat végez.

A 4. hónap végére a gyermekek általában elhagyják ezt a reflexet. Ekkor már a tudatos táplálkozás a jellemző rájuk. Ilyen idős korra már nem azért kezdenek szopizni, mert valami hozzáért a szájpadlásukhoz, hanem egyszerűen azért, mert éhesek, szomjasak, és tudják, hogy ha szopó mozdulatokat tesznek a szájukkal, táplálékhoz jutnak.

Csecsemőkori reflexek 2. - Szopóreflex

A reflex meglétét már a szülőágyon ellenőrzik a csecsemőgondozók, szülésznők. Az első mellretételnél a kicsi gyermekben automatikusan be kell indulnia a szopó reflexnek, ezáltal ő táplálékhoz jut, az anyának pedig beindul a tejtermelése. Azt gondolom, hogy ez a két dolog teljesen összefügg. És azért szerencsés a csecsemőt a születés után mielőbb mellre tenni, mivel a szopóreflex a születést követő órákban a legerősebb.

Bátori Adrienn
mozgásterapeuta

Felhasznált irodalom: Sally Goddard Blythe (2014 , Medicina Kiadó): Akaratlagos figyelem, biztos egyensúly, csodálatos összhang

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media