2021. május 06., csütörtök - Frida, Ivett napja

mt

Csecsemőkori reflexek 5. - Fogó reflex

2020-05-06 23:30:41 - Adrienn

Amikor a baba tenyerét megérinted egy ujjaddal, akkor a megérintett kezével automatikusan ráfog, rászorít az ujjadra, és el sem engedi azt.

Olyan, mintha a kezével akaratlagosan meg tudná markolni a gyermek az odanyújtott tárgyat, anya ujját, viszont ez csak egy reflex. Tovább megyek: nem csakhogy megmarkolja az ujjadat és nem engedi el, hanem a karját behajlítva magát akár meg is emeli, odahúz magához, vagy magát közelíti a megmarkolt tárgy felé, ha elég szilárdan meg tud kapaszkodni. Ezt a reflexet a baba talpain is megfigyelhetjük, csak azzal kevésbé tud kapaszkodni. Inkább csak szorít.

Vigyázni kell viszont a fogó reflexszel a baba emelgetésekor, mert ugyan akár a saját súlyát is elbírja, így egész magasra emelhető a kicsi, viszont egyik pillanatról a másikra el is engedi a megszorított ujjat, tárgyat, így ha nem figyelünk eléggé, akár még baleset is lehet belőle.

Csecsemőkori reflexek 5. - Fogó

A szopó- és a fogó reflex szoros kapcsolatban van egymással. Ha a baba tenyerét, talpát megnyomkodjuk, akkor a kicsi automatikusan szopó mozdulatokat fog végezni. Ezt az összefonódást Babkin-reakciónak nevezzük, és a szoptatás időszakában ki is használjuk, amikor a kicsi táplálkozás közben elbóbiskol. Ilyenkor a tenyerének, talpának megnyomásával újra szopó mozdulatokba kezd.

Ezen reflex a 11. terhességi héten már kialakul a csecsemőnél, és a születést követő hatodik hónapban gátlódik le.

Bátori Adrienn
mozgásterapeuta

Felhasznált irodalom: Sally Goddard Blythe (2014 , Medicina Kiadó): Akaratlagos figyelem, biztos egyensúly, csodálatos összhang

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media