2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Csecsemőkori reflexek 3. - Hátgerinc-csípő reflex (Galant reflex)

A hason fekvő baba gerincvonala melletti érintésre azonos oldali lábfelhúzással, csípőfordítással reagál.

Ha a hasára fekteted a gyermeket, és a derekánál, a gerinc mellett a lapockától a fenekéig végighúzod az ujjad, akkor erre úgy reagál a kicsi, mintha csiklandós lenne. Azon az oldalon, ahol végihúztad az ujjad kissé összehúzza magát, elfordítja a csípőjét, felhúzza a térdét.

Ez a reflex segíti át a szülőcsatornán a csecsemőt. Ahogy a háta hozzáér a hüvely falához, reflexszerűen fészkelődni kezd, így könnyebb a szülés mind a mamának, mind a babának.

Csecsemőkori reflexek 3. - Hátgerinc-csípő reflex (Galant reflex)

Körülbelül a terhesség huszadik hetében alakul ki a Galant reflex, és a kilencedik hónap végére magától elmúlik. Ha mégsem épülne le, akkor a deréktáj túlérzékeny marad, és a reflexet minden hozzáérő tárgy, ruha, széktámla is kiválthatja. A későbbiek folyamán a gyerkőc sokat izeg-mozog, fészkelődik.

A reflex összefüggésbe hozható a hólyag és a bélrendszer működésével, így gyakori az ilyen gyermeknél a bepisilés már szobatiszta korban is, illetve megfigyelhető, hogy ezek a gyermekek később válnak szobatisztává. Jellemző ezen túl, hogy a derékban szoros dolgokat szívesen veszi le magáról a gyermek. Állandóan vetkőzik.

Bátori Adrienn
mozgásterapeuta

Felhasznált irodalom: Sally Goddard Blythe (2014 , Medicina Kiadó): Akaratlagos figyelem, biztos egyensúly, csodálatos összhang

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media