2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Csecsemőkori reflexek 6. - Moro-reflex

A csecsemő hangosan, hirtelen felsír, karjait szérveti, ujjait kimerevíti, majd karoló, ölelő mozdulatot végez, ha hirtelen zajt hall, érzi a fejének emelkedését, vagy akár akkor is, ha a hőmérséklet hirtelen megváltozik.

A baba ezekben a helyzetekben megriad, karjait széttárja, egy pillanatig meg is dermed, majd a teste előtt keresztezi karjait, mintha valami biztonságos dolgot szeretne megölelni. Előfordul, hogy mindezt hangos visítás kiséretében teszi meg.

Csecsemőkori reflexek 6. - Moro-reflex
A Moro-rexlex a terhesség kilencedik hetében már megjelenik, és a mama pocakjában gyakorolja a kicsi lubickolás közben. A születést követő negyedik hónap végéig általában legátlódik. Onnantól kezdve a gyermek már normális összerezzenési reakciót ad ezekre az ingerekre.

Akiknél a Moro-reflex fennmarad, azok félénkebbek, ijedősebbek, túlérzékenyek, ingerlékenyek lehetnek, vagy akár szorongás is megfigyelhető náluk.

Bátori Adrienn
mozgásterapeuta

Felhasznált irodalom: Sally Goddard Blythe (2014 , Medicina Kiadó): Akaratlagos figyelem, biztos egyensúly, csodálatos összhang

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media