2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Csecsemőkori reflexek 1. - Kereső reflex

Az újszülött- és csecsemőkori reflexek, mint a nevük is sugallja, nem tanult folyamatok, hanem ösztönös cselekedetek. Minden reflexnek meg van a maga célja, haszna. Némelyik segít a születésben, mások az életben maradásban. Cikksorozatunkkal apránként végigvesszük, melyek azok a primitív reflexek, amelyek gyermekünk valamely életszakaszában felfedezhetők, megfigyelhetőkHazakerüléskor, az első orvosi látogatás alkalmával a reflexek meglétét az orvos néhány egyszerű vizsgálattal ellenőrzik, és néhány hónapon belül ezek a reflexek maguktól elmúlnak.

Csecsemőkori reflexek 1. - Kereső reflex

Keresőreflex

Ha a baba arcát vagy szájzugát megérinted, akkor az érintés irányába fordul, keresi az anyamellet, száját kinyitja táplálkozásra készen.

A születés után segít a babának az anyamell megtalálásában, a táplálkozás megkezdésében. Megfigyelhetitek, hogy az arc megérintése után a fej fordulásával már a szájacska szinte azonnal ki is nyílik, szopásra készen. Ez nagyban megkönnyíti az anyukák dolgát, hiszen a gyerek ösztönösen, reflexszerűen táplálkozni kezd.

A keresőreflex az édesanya pocakjában már kialakul a babában a 24. terhességi hét környékén, és a születést követő 3-4. hónap végére magától eltűnik.

Bátori Adrienn
mozgásterapeuta

Felhasznált irodalom: Sally Goddard Blythe (2014 , Medicina Kiadó): Akaratlagos figyelem, biztos egyensúly, csodálatos összhang

 

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media