2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Szoptatás - a kezdetek 1.

2024-01-21 23:03:32

A pelus árulkodik

Ha egy kisbaba csak tejet kap, akkor a pelenkából látszik, hogy elegendő mennyiséget fogyaszt. Az egynapos kisbaba pisil egyszer, a kétnapos kétszer, és így tovább egészen hat napos korig. A napi hat pisi egészen a kisbaba hathetes koráig tart. Egy hathetesnél fiatalabb kisbaba legalább naponta hatszor pisil féldeci folyadékot. Ha az ember nem biztos abban, hogy ez a mennyiség megvan, akkor vegyen egy tiszta pelenkát és mérjen bele fél deci vizet, ehhez viszonyítsa a 24 óra alatt termelt pelenkák mennyiségét. Ha emellett a kisbaba kakil legalább kétszer, de inkább háromszor, és a kakija mustárszerűen sárga és tejdarabok vannak benne (alvadt, túrógömböcökhöz hasonló darabkák), akkor a kisbaba jól van, elég tejet kap.

Az első napokban látni lehet, hogy a székletben mekónium (magzatszurok) is ürül, ami feketés-zöldes színű, majd ahogy szopik a kisbaba, úgy a második, harmadik napon, már átmeneti a széklet, világosabb, sárgás-zöldes színű, később pedig sárga színű lesz. Ha a kisbabánk nem kakil, vagy nem pisil a kórházban, akkor érdemes körülnézni és figyelembe venni: vajon eleget van-e mellen, jól van-e mellen stb.
pelus

Érzékeny mellbimbók

Nagyon fontos, hogy jól legyen a kisbaba a mellen. Ha nem így történik, akkor meglehet, hogy bár nagyon sokszor kerül mellre, és lelkesen szopizik, mégsem jut elég tejhez, mert egyszerűen nem jó a technikája és így nem hatékony a szopizása. Ez abból is látszik, hogy ilyenkor kisebesedik a mellbimbó. Azt szokták mondani, hogy ne hagyja az ember a mellén cumizni a babát, mert akkor fölázik a mellbimbója, hanem vegye le, és valahány perc múlva folytassa. Ez tévhit!

szoptat

Ha egy kisbaba jól van mellen, akkor bármennyi ideig van rajta nem történik semmi káros a mellbimbóval. Az első napokon normális - főleg először szülő nőknél -, hogy valamennyire érzékeny a mellbimbó, hiszen ilyen igénybevételnek még eddig nem volt kitéve. De az, hogy kisebesedik, vagy nagyon fáj, vagy csillagokat lát az ember, az arra utal, hogy valami nem stimmel, a kisbaba nem jól van mellen. Ekkor általában két rutindolgot szoktak javasolni: vagy azt mondják, ne tegye annyiszor mellre, esetleg ne tegye annyi ideig mellre, vagy pedig adnak egy bimbóvédőt az anyukának, aztán menjen isten hírével. Ez a gyakorlat nagyon helytelen, hiszen a bimbóvédő nem a sebes mellbimbóra való! A bimbóvédő egy olyan szoptatási segédeszköz, ami bizonyos ráharapási problémák - például koraszülött, vagy nagyon kissúlyú, vagy nagyon gyenge kisbabák - esetén használható, hogy segítse őket rajta maradni a mellen. De nem a sebes mellbimbóra való. A sebes mellbimbóra a megoldás a helyes mellre helyezés elsajátítása, ami persze egy jóval időigényesebb dolog, ott kell ülni az anyuka mellett és huszonötször megmutatni neki, hogyan tegye mellre a babáját. Mennyivel egyszerűbb kezébe nyomni valamilyen segédeszközt...

Forrás: Születés Hete Portál

A cikk folytatása itt olvasható.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media