Hidegtál
Nálunk minden ünnep, családi összejövetel része a hidegtál. Bár nem vagyunk szakácsok, de sokak szerint jól és mutatósan készítjük el. Ezek a tálak a gyerek keresztelőjére készültek 30 főre - mondanom se kell, hogy minden elfogyott.
Hidegtál
Hozzávalók:
|
Az elkészítés menete:
A zöldségeket mosás, tisztítás után összevágjuk, és sós vízben megfőzzük. A burgonyát külön főzzük.
Összekeverjük az előre elkészített tartármártással (só, olaj, bors, majonéz, tejföl, mustár) a zöldséget, almát, burgonyát. Ez a franciasaláta.
A karajt felszúrjuk, megtöltjük a kolbásszal, fűszerezés után megsütjük. Ha kihűlt vékonyra szeleteljük.
Megfőzzük a tojást. Tisztítás után félbevágjuk, és kiszedjük a sárgáját. A sárgáját összekeverjük tormával, pici tejföllel. Ez lesz a sonkatekercs tölteléke.
A kenőmájast összekeverjük mustárral, tejföllel, sóval, borssal, ez lesz a tojás tölteléke. A tojást ezzel megtöltjük, és összetapasztjuk.
A sonkát forró gőzön megpuhítjuk, és beletekerjük a tormakrémet.
A mosott salátát leveleire szedve tálcára tesszük, ez lesz az alap. Közben 1 zselatint megfőzünk, ebből kicsit rakunk a francia salátába. A salátára rátesszük a franciasalátát, elsimítjuk, középre sorba tesszük a töltött tojásokat.
A tartár egyik részébe zselatint teszünk, kanállal csurgatva fedjük be a tojásokat.
4 részre osztjuk a tálat. Egyik részre a töltött karaj, második rész sonkatekercs, harmadik rész paprikás, negyedik rész téliszalámi.
Megfőzzük a második zselatin felét, ezzel locsoljuk meg a tálcán lévő finomságokat.
Megfőzzük a zselatin másik felét, és a díszítő elemeket megforgatjuk benne, és a tálra helyezzük tetszés szerint.
A harmadik zselatint megfőzzük, közben a pirosarannyal és petrussal díszítjük a tálcát, majd kiskanállal csurgatjuk rá a zselatint, amit pici citromlével és vegetával ízesítünk.
A kész tálat hűtőbe tesszük. Hűtés után fogyasztható.
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk!
Feltöltötte: santa ildiko. Köszönet érte.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!