2025. október 01., szerda - Malvin napja

mt

Hamis smarni kusz-kuszból

Észak-Afrikában a kusz-kuszt nemzeti eledelként tartják számon. A régi asszonyok egy rész búzadarát egy rész lisztel kikevertek, pici sóval és vízzel addig kavargatták, gyúrták, rázogatták, amíg apró, golyó formájú tésztadarabkákat nem kaptak. Ezt a műveletsort ma már nem kell végigcsinálnunk, ha egy kis kusz-kuszra lenne gusztusunk. Manapság minden nagyobb áruház polcain, a lisztek vagy tészták közelében megtalálható szárított formában.

Ezt a tésztát sokféle módon lehet elkészíteni. Van, aki édesen, és van, aki sósan szereti. A minap a kusz-kusznak én egy édes változatát készítettem el. Tej-tojásérzékeny kisfiam megkívánta a császármorzsát, ami köztudottam tej és tojás nélkül nehezen készül el. Megpróbáltam hát olyan ételt kreálni, ami kinézetre nagyon hasonlít hozzá, finom, és az én édes csöppségem is megeheti bátran. Ilyen ötlettől vezérelten láttam neki a hamis smarninak.

Hamis smarni kusz-kuszból

kusz-kusz Hozzávalók:

  • 15 deka szárított kusz-kusz
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 dl víz
  • egy rúd fahéj
  • egy rúd vanília
  • pici só
  • egy marék mazsola
  • késhegynyi kurkuma
  • ízlés szerint cukor

(Aki úgy szereti, bátran használhat kakaót, gyömbért, mézet, lekvárt.)

Elkészítése:

A kusz-kuszt olíva olajon picit megpirítom.

Felöntöm vízzel, és megsózom. Beleteszem a fahéjat és a vaníliát, és puhára párolom.

Menet közben, ha a víz nagyon elfogyna, nyugodtan lehet pótolni.

Félidőnél beleteszem a megmosott mazsolaszemeket és a cukrot. Meghintem kevés kurkumával, ettől guszta sárga színt kap, majd "lassú tűzön" folyamatosan kevergetem, amíg a kész állagát el nem éri.

Fedő alatt picit pihentetem, ekkor egy kicsit összeáll. Végül nagy lángon picit megpirítom, összetörögeltem, mint a valódi smarnit.

Én cseresznyesziruppal tálaltam.

ALLERGIÁSOK FIGYELMÉBE AJÁNLOM, HOGY EZ AZ ÉTEL:

Tejmentes
Tojásmentes

Jó étvágyat kívánok!

Édes kisfiam az első kanál után közölte, hogy "Ez nagggyon finom süti!", majd a 15-20. kanál után el mertem neki árulni, hogy ez valójában kusz-kusz. Ő csak huncutul nevetett, hogy ez a csikis süti, és amikor csikizzük, hogy kusz-kusz, akkor biztosan nagyot nevet, aki eszi. :)

Küldd be hozzánk Te is a kedvenc receptedet fotóval!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media