Márton nap - november 11.
2023-11-10 23:26:33 -
Szent Márton
Szent Márton Itáliában látott napvilágot kr.u. 316-ban. Constantinus és Julianus császár uralkodás idején szolgált a hadseregben. Mikor Márton a 18. életévében járt, egy fagyos téli este a köpenyét egy didergő koldusnak adta. Aznap éjjel Isten megjelent álmában, koldus képében. Onnantól kezdve nem volt kérdéses Márton sorsa. Megkeresztelkedett Amiens városában, a hadsereget elhagyva beállt Isten seregébe, hogy élete végéig Őt szolgálja. Misszionáriusként hirdette az igét. Kr.u. 371-ben Torus püspökévé szentelték, de ő - nagy alázattól vezérelve - elbújt egy baromfi ólban a libák közé, viszont a hangos gágogás hamar elárulta őt, illetve rejtekhelyét.
Szent Márton Itáliában látott napvilágot kr.u. 316-ban. Constantinus és Julianus császár uralkodás idején szolgált a hadseregben. Mikor Márton a 18. életévében járt, egy fagyos téli este a köpenyét egy didergő koldusnak adta. Aznap éjjel Isten megjelent álmában, koldus képében. Onnantól kezdve nem volt kérdéses Márton sorsa. Megkeresztelkedett Amiens városában, a hadsereget elhagyva beállt Isten seregébe, hogy élete végéig Őt szolgálja. Misszionáriusként hirdette az igét. Kr.u. 371-ben Torus püspökévé szentelték, de ő - nagy alázattól vezérelve - elbújt egy baromfi ólban a libák közé, viszont a hangos gágogás hamar elárulta őt, illetve rejtekhelyét.
A történelem során a honfoglalás idején is előkerült a neve. Szent Istvánt álmában látta Mártont,aki az ország, a hadsereg és a király védelmére sietett. Onnantól kezdve ő lett a sereg védőszentje.
Márton napi szokások
November 11-én, azaz Márton napon szokás volt régen nagy lakomákat rendezni. Visszaköszön Szent Márton életéből a liba-lúd, jelen esetben liba fogyasztás képében. Aki ezen a napon nem fogyasztott libát, az egész évben éhezik, így tartotta a népmondás.
A lúd csontjaiból meg lehetett jósolni a várható téli időjárást, ha a csontok barnák, sötétebbek voltak, akkor sáros, latyakos tél várható, ha fehérek voltak a csontok, akkor sok hó várható.
A jó ételek mellett a jó italokat sem volt szabad ezen a napon megvetni. Minél többet ivott valaki, annál egészségesebbek és erősebbek lesz a néphiedelem szerint.
A mai napig a gasztronómiában híres ez a nap a libából elkészített ételkülönlegességek miatt. Ezen a napon szokás készíteni például a híres libamájat, töltött libanyakat, libaaprólék levest, libasültet káposztával.
Ezen a napon kezdtek el készülődni az emberek a télre. Ilyenkor került sor az az évi gazdaságának lezárására és ekkor adtak hálát a következő évi termésért, ezen a napon kapták meg a földművesek az éves jussukat termésben és pénzben egyaránt. A korai sötétedés miatt lámpásokat vittek magukkal, és így vonultak fel a földbirtokos háza előtt, türelmesen várva, hogy mikor kerül rájuk a sor. Ezt a szokást sok helyen ma is tartják, lámpás felvonulásokat figyelhetünk meg sötétedés után országszerte.
Erre a napra jósolták az újbor beérésének és fogyasztásának idejét, de az első havazást is.