2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Katalin nap - november 25.

2023-11-24 23:26:47 - Adrienn

A Katalin név a görög "katharosz" szóból származik, jelentése ártatlan, mindig tiszta, korona.

Alexandriai Szent Katalin Kr.u. a 300-as években élt, nyíltan vállalta kereszténységét és hű hitét Istenben. Katalin szókimondása, bátorsága eleinte tetszett a császárnak, de mindezek ellenére  Katalin nem mutatott be áldozati bálványt, és a bölcsesség szavával akart érvelni nézetei mellett, a császár tudósai előtt. Ez sikerült is neki, a tudósok állításai sorra buktak el, Maxentius mérgében máglyahalálra ítélte a tudósokat, Katalinnak császárnői trónust ajánlott, de visszautasítva ezt Katalin kivívta maga ellen is a császár haragját.

Börtönbe vetette, korbácsolással kínoztatta, halállal fenyegette, de az angyalok mindig Katalin segítségére voltak, mígnem a császár a tehetetlen dühében lefejeztette őt. Utolsó szavaival az őt követő, tisztelő embereknek borban, kenyérben, egészségben gazdag életet kért az Úrtól, majd bűnbocsánatot az őt hívóktól. A leírások szerint, mikor a hóhér lecsapott és Katalin feje lehullott, nem vér folyt, hanem tej. Az angyalok pedig testét a Sínai-hegyre vitték eltemetni.

Mivel  a bölcsességet, igazság hitét hirdette, ő lett az ügyvédek, filozófusok, tanárok, tanulók, iskolák, könyvtárak, nyomdászok védőszentje.

Katalin nap - november 25.

Néphagyományok szerint Katalin napja a tél első napja.

"Ha Katalin kopog, a karácsony locsog", tehát ha Katalin napján fagy, akkor a tél enyhe, esős, sáros lesz.

Mivel Katalin Jézus "gyűrűs jegyese" volt, a fiatal hajadon lányok sokszor segítséget kértek tőle a helyes férjválasztásban. Hajnalban ki kellett menniük egy dobra és amerről kutyaugatást hallott, onnan fog majd érkezni a vőlegénye.

Másik fajta jóslás szerint (Katalin ág-gally), ha a hajadon lány Katalin napján faágat-gallyat állít vízbe és az karácsonyig kizöldül, kivirágzik, akkor farsang idején férjhez fog menni. Valahol úgy tartják, hogy csak a szűz lányok faágya virágzik ki.

Katalin nevéhez álom jóslás is fűződik, mely szerint ha valakinek evés közben a morzsa kiesik a szájából, ezt szalvétába csomagolva a párnája alá kell tenni éjszakára és az álma valóra válik.

Katalin tiszteletére ezen a napon bálokat, lakodalmakat rendeztek, viszont az ezt követő időszakban, egészen karácsonyig tilos volt a hasonló mulatozás.

 

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media