2023. december 11., hétfő - Árpád napja

mt

Szent Iván éj (Keresztelő Szent János ünnepe) - június 24. előestéje

2023-06-22 23:24:36 - Adrienn

Keresztelő Szent Jánost a Biblia (anyai ágon) Jézus rokonaként emlegette. Zakariás és Erzsébet gyermeke. Jézus korának jelentős személyisége, prédikátora. Az Iván elnevezés a János szláv eredetéből származik. Tőle ered a keresztelés, megkeresztelés szokása, mivel először ő keresztelte meg a Jordán folyó vizében az embereket, köztük Jézust is. Keresztelő Szent János ekkor már felismerte Jézusban a megváltót.

Keresztelő Szent János ünnepe már az ötödik században elterjedt volt, a magyar néphagyomány is hasonlóképpen emlékszik meg róla. Nevéhez - és magához az ünnephez - a fényt, a világosságot, a tüzet, az egészséget, tisztaságot, megtisztulást, megújulást és szerelmet fűzik.

Szent Iván éj (Keresztelő Szent János ünnepe) - június 24. előestéje

A Máltai Lovagrend, Firenze és Kanada is védőszentjét látja Szent Jánosban. Ugyanakkor "betegséget" is neveztek el róla, mégpedig a "Jánostánc"-ot, mely a Szent Iván éj ünnepén tartandó tűz tánc (tűzön átugrálás) során szedi áldozatait, a szerencsétlenül járt, lelkes ünneplők között.

Nyári napforduló, a csillagászati nyár kezdete.

Sokan vitatják, hogy június 21. vagy 24. a pontos dátum. A régi naptárak és az időeltolódás miatt a csillagászok a 21-ét tekintik eme jeles napnak. Ez az év legrövidebb éjszakája és a leghosszabb nappala.

Néphagyományok misztikus tulajdonsággal illetik ezt az estét, ezen az estén megtörténhet minden, varázslatok, kívánságok teljesülhetnek, stb. Pogány hagyományok szerint ez a fény, fényjáték (sötét-világos), tűz ünnepe. Ilyenkor örömtüzeket gyújtanak az emberek, ünnepelve (segítve) a fényt, elűzve a sötétséget. Éltetik a tűz létezését. A magyar nép szokása például a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg.

Ha már fény, akkor a sötét oldalt, sötétséget, árnyakat se felejtsük el. Népi hiedelmek szerint, a különböző korok, vallások, népek papjai, spirituális varázslói ezen az éjjelen önkívületi állapotba esve a Tejúton keresztül eljutnak a holtak földjére, ahol a holtaktól segítséget, útmutatást, jövendölést kaptak a jövőre nézve a családról, termésről, istenekről.

Napjainkban a Múzeumok Éjszakáját rendezik meg ezen a napon, mikor éjbe nyúló nyitvatartással lehet megtekinteni a különböző kiállításokat.

Feltöltötte: Adrienn. Köszönet érte.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media