2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

András nap – November 30.

2023-11-29 23:26:51 - Adrienn

Az András szó görög-latin eredetű, jelentése férfias, ékes.

András próféta az első században élt, a tizenkét tanítvány egyike, aki átélhette személyesen is Jézus tanítását. Élete végéig hirdette a Jézus szavait. Mártír halált halt egy átlósan (x formára) ácsolt kereszten, ezt hívják andráskeresztnek.

András napját emlegetik az adventi időszak kezdetének. Sok népi hiedelem, hagyomány fűződik nevéhez.

Jellemzőek voltak a férjjósló-asszonyjósló praktikák:

  • A fiatal lányok lefekvés előtt férfi nadrágot vagy inget tettek a párnájuk alá, hogy megtudják, ki lesz a férjük. A fiúk ugyanígy tettek, csak női inggel vagy szoknyával.
  • Az ól ajtó rugdosása is hagyomány volt. A lányok este kimentek a disznóólba, belerúgtak párat az ól ajtóba. Ha a disznó felébredt és elkezdett röfögni, akkor ahányat röfögött, annyi év múlva megy férjhez a leány. Ha a disznó nem ébred fel, a lány még abban az évben férjhez megy.
  • András napi ólomöntés: forró ólmot hideg vízbe öntöttek, miután megszilárdult az ólom, megnézték, hogy milyen forma jön ki belőle, illetve, milyen szerszámra hasonlít. Így következtetni lehetett arra, hogy a jövendőbeli férjnek mi lesz a foglalkozása.
  • Almamag jóslás: A lányok ebben az őszi-téli időszakban sok almát ettek, mindegyiknél megszámolták, hogy mennyi mag van benne. Ha olyat találtak, amelybe 7 vagy 9  mag volt, a magokat papírba csomagolták, és András nap estélyén a párnájuk alá tették, így megálmodhatták a férjük személyét.

András nap – November 30.

  • András napi pogácsa: 3 pogácsát sütöttek. Mindegyikbe 1-1 férj jelölt neve volt. A pogácsákat kitették az ajtó elé a küszöbre. Amelyiket legkésőbb vitte el a kutya, az abban található férfi neve mutatta meg a jövendőbelit.
  • Szalmakoszorú dobálás: a lányok szalmakoszorút készítettek, és megcéloztak vele egy faágat. Ahányadjára sikerült feldobni az ágra a koszorút, annyi év múlva megy férjhez a lány.
  • 13 cédula Luca-napig: Ezt a szokást a fiúk is, lányok is előszeretettel próbálták ki. 13 cédulára fiú illetve lány neveket kell felírni. Luca-napig minden nap eldobni egyet, 1 megmarad, azon lesz a jövendőbeli neve.

Andrást termőnapként is emlegetik. Ezen a napon párosították a disznókat, ültették a fákat.

Sok helyen ezen a napon kezdődtek a disznóvágások, ezen a napon fejeződtek be az esti mulatozások. Elkezdődik az adventi időszak, mely csöndre inti az embereket, egészen karácsonyig.

 

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media