2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Január 18 - Piroska napja

2023-01-17 23:21:48 - Adrienn

A Magyar Katolikus Egyház Piroskát ókeresztény vértanúnak tekinti, a Debreceni-kódex említi legendáját, miszerint Claudiusz császár pogány áldoztara akarta kényszeríteni a megkeresztelt lányt, de mivel Piroska hű maradt a hitéhez, a császár több féle képpen kínozta, éjszakákon át imádkozott fogvatartottja börtönében.

Oroszlánok elé vetették, megostorozták, mágjára küldték de az Úristen mindig megakadályozta, hogy baja essen. A császár persze azt gondolta, h ez csak az ördög műve lehet. Végül az Aventinus-hegy tövében fejezték le, ahol tiszteletére templomot emeltek.

Január 18 - Piroska napja

Névnapjához időjárási jóslat fűződik: "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy!" Néhány területen úgy tisztelték meg Piroska napját, hogy igahúzó állatot egyáltalán nem fogtak be, nem dolgoztatták őket ezen a napon.

A házasodni vágyó lányok ezen a napon piros kendőt kötöttek a nyakukba, fejükre, ezzel jelezték, hogy még ebben az évben férjhez mennek.

Egyébként pedig a Piroska nap előre jelzi, hogy a kemény téli időszak vége közeleg. A legenda szerint még a kőbálványok is ledőlnek imájára.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media