2023. szeptember 30., szombat - Jeromos napja

mt

Biztonság a lakásban - Zárt szekrények

2022-09-30 23:06:36

A szekrények mindig, mindenhol rossz helyen vannak. Az ember legszívesebben kipakolna belőlük mindent, és csak gyerekjátékokat hagyna benne, hogy a csöppségek akármikor kedvükre kipakolhassanak belőlük. Az iratok, ékszerek, DVD filmek, telefontöltők állandó rettegésben vannak egy kisgyerekes családban.

Biztos vagyok benne, hogy ha csak játékokat raknánk a szekrényekbe, akkor mi - szerencsétlen anyukák - non stop pakolnánk a játékokat, hiszen a legjobb móka nem el, hanem kipakolni. Akinek nincs még csemetéje, az jobb, ha előre megtanulja, hogy mindennek a földön van a helye!

Az sem a legjobb megoldás, ha minden ajtót kulcsosra csinálunk, mert a kulcsok megint tutijó játékok lesznek egy idő után, és szuperül elkeverednek. Sőt, ez lesz a pöttöm legjobb játéka, hogy eldugja olyan helyre a kulcsot, ahol csak akkor találja meg a szülő, ha arra végképp semmi szükség nincs. Akkor pedig csak arrébb teszi, mondván, hogy erre most nincs idő, és amikor ismét szükség lenne rá, biztos nem jut eszébe, hol van, pedig meg merne rá esküdni, hogy egy perce még megvolt!

ajtó

Szóval mindenképp más megoldást kell kitalálni. nekem első körben kézenfekvő volt a vastag celluxos gyorssegély. Minden szekrényajtót, és fiókot mindkét oldalon a szekrény dobozához celluxoztam. Ezáltal a kicsi kezek óvatlan odacsukása megszűnt, és a fölösleges kipakolástól is megszabadultunk. Nagy hátránya, hogy ha éppen valamire nagyon szükség lenne, akkor csak késsel lehet szétvágni a ragasztót, és ha elfelejtődik visszaragasztódni, akkor kezdhetjük elölről az egészet. És amúgy sem kell valami bonyolult agyművelet ahhoz, hogy az apróság rájöjjön, hogy a pici ujjacskák képesek ezt a csíkot apránként levakarni.

Másik, hasonlóan nem nagyon kulturált megoldás, hogy egy használaton kívüli zoknival - jobb esetben kendővel - a szekrény fogantyúit összecsomózzuk. A csomó felnőtt által könnyen oldható, majdnem 4 éves lesz, mire képes Ő is kibogozni a csomót, addig meg úgysem érdekli már, mi van a szekrényben, de legalábbis kárt nem nagyon tud tenni benne. Nagy hátránya, hogy minden ellátogató barát/rokon kiröhög minket. Persze, megértik, hogy az egész a gyerek szétpakolása ellen van, de akkor is jót nevetnek a megoldáson.

Létezik egy fiók szekrény kampó, ami felfúrva a fiókot csak kiakasztás után engedi kihúzni. Ennek egyik nagy hátránya, hogy a mi szekrényünkhöz pont nem passzol (azaz nagyon nehézkes megoldású), illetve sokat kell fúrni-faragni, mire a helyére kerül.

A legjobb megoldás, ami a zoknicsomózáshoz hasonlít a legjobban, de sokkal kulturáltabb. Egy hosszú gumikígyót kell átfűzni a fogantyúk között, és a két végét egy szorítóbilinccsel a fogantyúra kell feszíteni. A bilincs felnőtt által könnyedén eltávolítható, ám a gyermek mégsem tudja könnyen kioldani. Nagyobb lakberendezési áruházakban pár száz forintért beszerezhető. Nekem megérne ennyit a nyugalom, hogy a csemetémet biztonságban tudjam, de ki tudja, mikor járok arra, hogy megvásároljam... Addig is marad a zoknis megoldás.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media