2023. szeptember 21., csütörtök - Máté, Mirella napja

mt

Biztonság a lakásban - Nyitható ablakok

2023-09-10 23:06:20

Akik emeleten laknak, azok biztosan átérezték már a félelmet, hogy mi van akkor, ha a kicsi kinézni szeretne, de egyedül... Szörnyű belegondolni is, hogy mi történhet egy rossz mozdulat alkalmával, és amióta gyerekeim vannak, még inkább rettegek a lakás nyílászáróitól. Az egész problémát az okozza, hogy pl. az ablakoknak nyithatónak kell lenniük, hogy friss levegőt engedjünk be néha, de mégsem szabad kiférnie rajta egy emberkének, illetve könnyen nyitható kell, hogy legyen, de mégse tudja egy gyerek kinyitni kénye-kedve szerint.

Első pillantásra jó megoldás lehet a nyíló-bukó, mostanság egyre elterjedtebb műanyag nyílászáró, ami egyrészt jól zár, másrészt résnyire (bukóra) nyitható akármikor. Viszont ez sem tökéletes megoldás, hiszen a cseperedő gyermek legkésőbb 3 éves korára már van olyan leleményes, hogy ha nem is éri fel a kilincset, akkor hipi-hopi kicsi sámlit kerít, és arra állva már elég magas a kieszelt művelethez.

lánc

A balesetek elkerülése érdekében ezekre az ablakokra is pluszban érdemes olyan szerkezetet szerelni, amely megakadályozza az ablak szülői felügyelet nélküli nagyra nyitását. A hátránya ezeknek az ablakoknak, hogy a biztonsági zárakat csak ragasztani lehet rájuk, a fúrással, csavarozással ugyanis a dupla ablakok közötti légmentes teret megszüntetjük, ezzel tönkre tesszük a szigetelését.

A hagyományos ablakokhoz azonban sokféle megoldás létezik. A legegyszerűbb a háztartási boltokban kapható biztonsági lánc fölszerelése, de a nagyobb lakberendezési boltokban modernebb (bár, nem biztos, hogy jobb megoldású) nyitásgátlókat is be lehet szerezni.

A lánc fölszerelésénél érdemes a következőkre figyelni:

  • Az ablakhoz úgy rögzítsük, hogy azt egy erősebb szél se tudja lerántani. Használjunk facsavarokat, és mind a 8 furatot csavarozzuk.
  • Olyan magasra rakjuk, hogy a felnőttek könnyedén elérjék, de egy kisgyermeknek székre állva is nehézséget okozzon a kiakasztása.
  • A földszinten lakóknak fontos szempont lehet, hogy a lánca olyan hosszú legyen, hogy kívülről benyúlva ne lehessen kiakasztani.
  • Ne akadályozzon, ha mégis szeretnéd kitárni az ablakot. A láncos megoldás esetében ez nem gond, de vannak olyan szerkezetek, amiket kifejezetten nehéz "kiakasztani".

Azonban ha valóban szükséges lenne az ablak kitárása, akkor fokozottan ügyeljünk arra, hogy a gyermekünk felügyelet nélkül ne közelíthesse meg az ablakot.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media