2023. szeptember 21., csütörtök - Máté, Mirella napja

mt

Biztonság a lakásban - Balkonrács

2023-08-07 23:04:03

Az erkély az egyik legveszélyesebb helyszín a lakásban. Itt még véletlenül sem lehet a gyerekeket felügyelt nélkül hagyni. Egy rossz mozdulat, és már meg is van a baleset. Hogy ezt elkerüljük, mindent el kellene pakolni, hogy még véletlenül se lehessen ráállni, a lukakat be kellene tömni, hogy ne lehessen rajta kibújni, és minden mozdítható dolgot máshol kell tárolni, nehogy a szomszéd, vagy a járókelők fején landoljon.

Mindezeket el lehet kerülni, ha figyelünk, és ott vagyunk. Viszont adódnak olyan szituációk, amikor a balkonajtót jó lenne nyitva tartani, de nem szeretnénk, ha csemeténk szabadon garázdálkodna odakint.

A legjobb megoldás, ha anya és gyerekek bent, vagy anya és gyerekek kint vannak. Együtt. Ezt a problémát egy balkonrács fölszerelésével megoldhatjuk. Nem kell tartani ezek után, hogy a ruhaszárítóról levándorolnak a ruhák, vagy engedély nélkül pancsizik a kicsi a kismedencében (bár, mostmár ősz van, de jövőre jól jöhet).
rács

A rács pedig, akár házilag készül, akár készen vásárolt, legyen ilyen:

 • Érjen végig a két ajtófélfa között, és ne mozogjon.
 • A rács végei legyenek jól rögzítve, ha a csöppség nekidől, rátámaszkodik, rááll, akkor ne lazulhasson ki, ne boruljon el vele együtt. Én a végleges rögzítést választottam. Az ajtófélfához erősítettük kívülről csavarokkal.
 • Legyen elég magas, hogy azt a pöttöm ne mászhassa át, de ne legyen annyira magas, hogy a szülők ne tudják átlépni. Figyeljünk arra, hogy a rácsok csak függőlegesen fussanak, mert a vízszintes áthidalókkal szuper mászókát készítünk, ami semmire sem jó, csak még egy dolog, ami miatt folyton aggódni kell.
 • Legyen rajta ajtó, hogy ne kelljen folyton le- és fölszerelni. (Nekünk nincs, de jobb lenne, ha volna, csak nehéz házilag kivitelezni. Inkább átlépem. 76 cm magasra tettük a tetejét, az még kényelmesen átléphető. Legalább tornázok is, ha ki szeretnék menni.)
 • Ha van rajta ajtó, akkor az legyen zárható úgy, hogy azt a csemete ne tudja kinyitni. Léteznek biztonsági zárak, amik kifejezetten kisgyerekekhez vannak kitalálva.
 • A rácsok elég közel legyenek egymáshoz, hogy azok között bebújni ne lehessen, és a feje se férjen közé, ne szorulhasson be.
 • A földtől mért magasságra is figyeljünk, hogy kibújni se lehessen alatta, és a kicsi testrészei se szoruljanak be. Legjobb, ha közvetlenül a padló fölé tesszük, csak akkor a tisztán tartás nehézkes alatta.
 • Könnyű legyen tisztán tartani, és a nedves le-, felmosás ne tegye tönkre. Mindezek mellett, ha a balkonajtón kívülre kerül, akkor bírnia kell az időjárás viszontagságait. Eső, hó, napsütés könnyen tönkre teheti a fát. Pácolással, lakkozással tartósítsuk.
 • A bevonata, lakkozása, festése biztonságos legyen, ne jöjjön le könnyen, egészségre ne legyen káros. Biztos lehetsz benne, hogy az első fogacskáit azon fogja élesíteni.
Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media