2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Játékok utazáshoz - 2. rész

Fém tálca az autóban?!

Hogy mit keres egy fém tálca az autóban? No, sütni azért nem fogunk az út során, de egy pici szegélyű, kis méretű sütőtepsi például remek rajztáblaként szolgálhat a gyerekeknek. Létezik porfilc, amely könnyen le is törölhető, és nem kell félni, hogyha az ülését összefirkálja véletlenül. Azt bátran a kezébe lehet adni az út során. Már készülhetsz a leesések ellen is úgy, hogy a filctollakat egy-egy madzaggal erősíted a tálca sarkához. Csak kevés szigetelő szalag kell hozzá, és kész is.

Vagy az ablak helyett erre is ragaszthatnak színes cellux csíkokat.

Különböző matricák is kerülhetnek rá, és ahogy ragasztjuk a matricákat, úgy kitalálhatunk hozzájuk egy mesét is.

Jó játék az is, ha mágnesfigurákkal pakolják tele a gyerekek a tálcát.

Nagyobb gyerekek szám-, vagy betűmágnesekkel is játszhatnak.

Kisebbeknek külön készíthetünk síkidomos mágneseket az útra, és feladatokkal készülhetünk hozzá:

  • Tegyél minden sarokba sárga karikát!
  • Rakj ki virágot a piros korongokból!
  • Építs házikót a négyzetből, háromszögből!
  • Válogasd ki a kör alakúakat!

gémkapocs

Lánc gémkapcsokból

Jó elfoglaltság lehet utazás vagy várakozás közben az is, ha a gyerekek láncot készítenek. Ezúttal nem a hagyományos gyöngyfűzésre gondolok, persze azt is lehet, hanem gémkapcsokra. Ez sem igényel nagy helyet, egy kis dobozkában akár még a kézitáskánkba is elfér.

Válasszunk nagyobb, színes kapcsokat. Mutassuk meg a gyerekeknek hogyan fűzzék össze a darabokat. Ha szükséges, segítségül nyitogassuk szét egy kicsit a kapcsokat. Fűzhetik szín szerint vagy egy előre megadott minta alapján is.

A játékboltokban egyébként már kapható gémkapocshoz hasonló, műanyag láncfűző készlet, amely méreténél fogva jobban kézre esik a gyerekeknek, és egyszerűbb is vele dolgozni.

Még egy ötlet a gémkapcsokkal. Adjunk a gyerekek kezébe egy darabka mágnest, közelítsenek vele egy kupac gémkapocshoz, és megláthatják, hogyan ugrálnak fel a kapcsok a mágnesre. Akár az előbb említett tálcára is tehetjük. Akár mágneses aljú edénybe is tehetjük, és a táblára tapaszthatjuk.

Vagy egy darab kartonpapírra helyezzünk egy-két kapcsot. Egyik kezünkkel tartsuk a papírt, míg a másik kezünkbe vegyünk egy mágnest, tegyük a kartonpapír alá, úgy hogy érintkezzen a papírral. Ahogy mozgatjuk a mágnest, úgy mozognak vele együtt a papíron lévő gemkapcsok is.

Ez a megoldás akár az utazás során, a test átmozgatása után, a pihenők alatt is jól jöhet. Készítsünk kis horgászbotot mágnessel a végén, és a gémkapcsos szájú halacskákat kell kifogni.

Írta: duli

Köszönet érte!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media