2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Babatervezés 1x1 - Tornázz, mozogj!

2024-01-15 23:16:32

Azt nyilatkozta valahol egy Alice Domar nevű amerikai tudós, aki nem mellesleg a bosztoni "Női test és lélek központ" igazgatója, hogy minden nőnek szüksége van a testmozgásra. Szerinte a női szívet dolgoztatni kell hetente több alkalommal, hogy felkészüljön a baba kihordására, hiszen a terhesség alatt az anyai szív szaporábban ver, illetve nagyobb mennyiségű vért kell megmozgatnia. Ha erre a terhelésre nincs felkészülve a szervezet, akkor az fáradékonysághoz vezet, minimális terhelés miatt is képes az anya levegő után kapkodni, légszomja alakulhat ki nem csak a mamánál, de a babánál is.

aerobic

A doktor heti 2-3 edzéssel töltött órát javasol, ami idő alatt a pulzusszámnak percenkénti 110 fölé kell emelkednie. Ez nem csak amiatt fontos, hogy a baba és mama egészséges legyen, hanem alapvető feltétele a fogantatásnak is. Szerinte ugyanis azok a nők, akik nem végeznek intenzíven aerob testmozgást, azoknál hamarabb leáll az ovuláció, illetve a klimax ideje is hamarabb eljön.

És persze nem csak emiatt fontos a mozgás. A mai modern világban, már szinte alig mozgunk, mindenhova autóval járunk, a kisgyerek, illetve a háztartás körüli munkák pedig messze nem úgy mozgatják meg a női testet, ahogyan arra szükség lenne. Az izmok ellustulása, a test eltunyulása helyett inkább csináljunk valamit. Nem feltétlenül kell drága fitness termekbe járni, és még az aerobic órák sem mindig megoldhatóak, de ne mondja senki, aki ezt az oldalt olvassa, hogy az internet segítségével olyan nehéz valami jó kis edzésprogramhoz jutni, és néhanapján eltornázgatni azt.

Nem feltétlenül amiatt van a mozgásra, edzésre szükség, mert picit le kellene dolgozni innen-onnan, hanem a baba kihordása, megszülése, nevelgetése, gondozása komoly fizikai megterhelést jelent. És erre a terhelésre igenis rá lehet, rá kell készülni fizikailag is.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media