2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Otthonszülés

Az otthonszülés olyan gyermekszülés, ami kórházon kívül zajlik, legtöbbször az anya otthonában. Az otthonszülésnél általában jelen van egy bába (vagy más egészségügyi szakember), de néha előfordul az is, hogy nincsen. Ha a szülés lefolyása annyira gyors, hogy a bába nem ér oda időben, akkor is azonnal ellátja szülés után az anyát. Néha az anyák úgy döntenek, hogy bába nélkül hozzák világra gyermeküket, ezt szaksegítség nélküli otthonszülésnek nevezzük. Megkülönböztetünk tervezett és nem tervezett otthonszülést, a kettőt érdemes statisztikailag külön kezelni. A tervezett otthonszülésről azt állítják a statisztikák, hogy - amennyiben a szülés alacsony kockázatúnak indul - legalábbis nem kevésbé biztonságos, mint a kórházi szülés.

Hányan választják az otthonszülést?

A 20. században a fejlett országokban az urbanizáció hatására az otthonszülés csökkent, felváltotta a helyét a kórházi, orvos vagy esetleg szülésznő által vezetett szülés. Az USA-ban az 1970-es években az otthonszülés gyakorlata újraéledt, ma 6% az otthonszülések aránya. Dániában az összes szülés 80%-a otthon vagy független születésházakban zajlik. Hollandiában a szülések 30%-a történik otthon.

szülés

Nagy-Britanniában egyre több nő választja szülése helyszínéül az otthonát a kórház helyett. Az American College of Nurse Midwives (Amerikai Bábakollégium) és az American Public Health Association (Amerikai Közegészségügyi Egyesület) állásfoglalásával támogatja az alacsony kockázatú nők otthoni szülését, míg az American College of Obstetricians and Gynecologists (Amerikai Szülész-nőgyógyász Kollégium) szerint kizárólag kórházban kellene a nőknek szülni. Magyarországon jelenleg készül az otthonszülést szabályozó minisztériumi rendelet. Az alacsony kockázatú szülésekre vonatkozó tanulmányok azt mutatják, hogy a tervezett, szaksegítséggel történő otthonszülés megközelíti a kórházi szülés biztonságát. Ezeknél a szüléseknél kevesebb az orvosi beavatkozás, kevesebb végződik császármetszéssel, fogóval vagy vákuummal, kevesebb a gyógyszeres fájdalomcsillapítás (mint például az epidurális érzéstelenítés, ami kockázatos az anya egészségére).

Különböző vélemények

Azok az asszonyok, akik az otthonszülést választják, előnyben részesítik annak biztonságát és hangulatát. Az anya szabadon ehet, ihat, járkálhat, alhat, vagy bármit tehet, ami jólesik neki - amiket esetleg a kórház szabályainak alárendelve nem tehet meg. Az anya kényelme a szülés lefolyását könnyítheti, gyorsíthatja. A kórházi és az otthoni szülés kockázatai különböznek. Például nagyobb fertőzésveszélynek van kitéve az anya a kórházban (beleértve az antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzseket, mint a Staphylococcus aureus), aminek otthonszülésnél jóval kevesebb az esélye. A sürgősségi helyzetekben azonban, mint például újraélesztést igénylő légzésproblémáknál vagy erős méhvérzés esetén az otthoni szülésnél kevesebb életmentő eszköz áll rendelkezésre. Vannak anyák, akik kórházban érzik magukat biztonságban az őket körülvevő orvosi környezet által, és vannak, akik otthon. Mindenki ott szül a legkevesebb komplikációval, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát. Így aki kórházban érezné magát biztonságban, kockázatnak teszi ki magát, ha - akár divatból, akár téves önismeretből - az otthonszülést választja. De fordítva is igaz: akinek az otthon nyújt biztonságot, annak maga a kórházi környezet szerepelhet kockázatnövelő tényezőként.

Biztonság

A British Medical Journal (Brit Orvosi Lap) „Outcomes of planned home births with certified professional midwives: large prospective study in North America" (Johnson & Daviss, June 2005) tanulmánya szerint hasonló a halálozási arány az otthoni és kórházi szüléseknél, ám sokkal kevesebb beavatkozást (epidurális érzéstelenítés, fogó vagy császármetszés) végeztek az otthon (induló) szüléseknél, mint az alacsony kockázatú kórházi szüléseknél. Például az otthonszülések 3,7%-a végződött császármetszéssel, míg a hasonló kockázatú kórházi szüléseknél 19% (2000 adat). A méhen belüli és újszülötthalálozás 1,7‰ volt otthoni szüléseknél, míg kórházi szüléseknél 0,9.

Az angol The National Center for Health and Clinical Excellence szervezet szerint szükség volna egy jó minőségű kutatásra a témában, különös tekintettel az újszülötthalálozási adatokra, egyben elismerte, hogy meg kellene adni a nőknek a választást arra vonatkozóan, hogy hol szüljenek.

Hírességek, akiknek a gyermeke otthon született

Pamela Anderson, Charlotte Church, Cindy Crawford, Ricki Lake, Demi Moore, Thandie Newton, Kelly Preston, Meryl Streep.

Magyar hírességek

Besh o droM zenekar 2 tagjának 5 gyereke, Erdély Mátyás - operatőr, Galambos Péter (Galamb) - műsorvezető, Jáger András - színész, Karacs Attila - sportoló, Kepes András - újságíró, Kő Pál - szobrász, Móré Irén - fuvolaművész, Rist Lilla - újságíró, Szalay Marianna - színésznő, Szil Katalin - festőművész, Sződy Judit - újságíró.

Forrás: Wikipédia

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media