2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Mikor indokolt a császár?

Sokan kérdezik, hogy van-e lehetőségük arra, hogy császárral szüljenek, ha az nem indokolt. Nem tudom, miért olyan vonzó ez az anyukáknak. Ugyan megspórolják a vajúdás idejét - bár azt sem minden esetben -, de megkapják helyette a kellemetlen lábadozási időt, és esetleg a műtét szövődményeit. Úgy gondolom, hogy a császármetszés egy életmentő műtét. Életmentő a baba, vagy a mama szempontjából, de mindenképp egy műtéti beavatkozás, ezért, ha nem szükséges, akkor nem kellene vállalniuk a fölösleges kockázatot az anyukáknak.

Ha tényleg indokolt a császár, akkor nem igazán van beleszólása az anyukának, meg kell menteni vagy az ő, vagy a baba életét, de ha nem indokolt, akkor inkább a szülés előtti, alatti és utáni eseményeket csak hagyjuk inkább, hogy maguktól megtörténjenek. A babóca meg fog születni, vagy így, vagy úgy. Nem szabad előre pszichésen görcsölni tőle. Pusztán azért, mert egy anyuka fél, nem szabad az érzéstelenségbe menekülnie élete legnagyobb eseménye elől. Hozzáteszem, hogy ez az érzéstelenség koránt sem olyan, hogy ténylegesen nem érez az ember semmit, pusztán fájdalmai nincsenek… amíg hat az epidurál…

Nézzük csak, hogy milyen esetben indokolt a császármetszés a baba szempontjából:

 • Ha a baba élete közvetlenül veszélyben van. Például: ha a lepény idő előtt leválik, így friss, oxigéndús vér nem jut elég a csecsemőhöz, oxigénhiányos állapot lép fel, de a lepénnyel kapcsolatos mindenféle elégtelenség a magzat elhalása irányába mozdítja a szülés folyamatát, így azonnali beavatkozásra van szükség.
 • Amennyiben a placenta eleve a méhszáj környékén tapad meg, akkor a méhszáj nyílását a méhlepény elzárja, a hüvelyi szülés a magzatra nézve veszélyes, esetleg szinte kivitelezhetetlen lehet a roncsolódás nélkül.
 • Ha a köldökzsinór összenyomódik, akkor sem jut megfelelő mennyiségű oxigén a kicsihez, ez a magzatot fulladással fenyegeti.
 • Császármetszéshez vezet, ha a szülés kiírt időpontja után egy-két hétig a szülés nem indul be, majd azt követően pedig nem sikerül beindítani.
 • A kiírt szülés időpontjában, szülés beindulása előtt megvizsgált magzat haránt-, vagy ferdefekvése esetén a méhszájat elzárja, a beinduló szülés a magzatot rossz irányba préselné, így császárral inkább kiemelik.
 • Túlságosan nagy súlyú a magzat.

És íme, néhány indok – a teljesség igénye nélkül – amikor az édesanya szempontjából válik szükségessé a császármetszés:

 • Ha az anya élete közvetlen veszélybe kerül, baleset éri a kiírt időpont előtt, akkor azonnal kiemelik a magzatot, így jobb eséllyel gyógyul az anyuka, a babát pedig ellátják a szülés eredetileg kiírt időpontjáig inkubátorban.
 • A szülés alatt kerül az anyuka életveszélybe, akkor is azonnali császármetszést alkalmaznak. Ilyen például a tüdőembólia, szívinfarktus, stb.
 • Olyan fertőzése van az anyukának, ami a magzat életét veszélyezteti. Mondjuk valamilyen herpesz vírus a nemi szerven.
 • Ha a magzat szülőcsatornán való áthaladása akadályoztatott szűk medence vagy rendellenes csontkinövés miatt.

Az itt fölsorolt indokok komolyak, valóban a hüvelyi szülés útját állják. Viszont semelyik szakember nem nyilatkozik arról, hogy az indokolná-e a császármetszést, mert az anyuka így szeretne szülni. Sok híresség pl. direkt császárral hozza világra gyermekét, nehogy testalkata véletlenül megváltozzék a szülés miatt… Nos kedves anyukák, elárulok egy titkot: Nem szülés miatt fog változni a testalkat!

És végezetül, nézzetek meg egy animációt a császármetszésről:

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media