2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Az Apa szerepe a császármetszésnél - A korai szőrkontaktusról

Amikor előre látható, vagy váratlan okok miatt az édesanya császármetszéssel kénytelen világra hozni gyermekét, akkor a helyzetből adódóan nem tudják az orvosok az újszülöttet az anyuka mellkasára helyezni. Érthető okokból, hiszen még a vágás eleven, varratlan, a mellkas fedett, vagy az anyuka kábulata nem engedi meg, hogy a saját magzatát magához vegye, megölelje, életében először megszoptassa.

Ilyenkor van nagy szükség az Édesapákra. Tudjuk, hogy a korai bőrkontaktus mennyire fontos nem csak a mamának, de a babának is. Ha már az Édesanya nincs abban a helyzetben, hogy mindezt megtegye, azért a babának nem fontos lemaradni az első élményekről, amik akár az egész életét is meghatározzák.

Az Anyai mellkas pótlására az Édesapa mellkasa éppen megfelelő. Ugyan kicsit szőrösebb, és a mellbimbókból még előtej sem jön, de bőrkontaktus így is kialakul. A bőr rugalmasságának, puhaságának melegségének érzetét a baba megtapasztalja, a fülét az Édesapa mellkasának döntve annak szívverését hallgathatja, ami nagyban hozzájárul az újszülött szinte azonnali megnyugvásához.

Nem könnyű feladat ez az Apáknak, hiszen egy ilyen törékeny lényt a kezében tartani szokatlan, de ha belegondolunk, az a pici lény nem is annyira törékeny, mit azt mi hisszük. Átélt egy szülést/születést, ami nem lehetett egyszerű feladat számára. Odabent a méh minden irányból préselte, ezek után az Édesapja meleg ölelése csak kellemes lehet számára. Ezért hát kedves leendő Apukák, ne féljetek magatokhoz ölelni kicsinyeiteket a születése utáni pillanatokban sem. Sőt, gondoljatok arra, hogy ezek azok a percek, amit később akárhogyan szeretnétek, de pótolni lehetetlen.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media