2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Lépésről lépésre - Önállóan enni 1.

2024-02-11 23:20:42

A legelső, és legfontosabb lépés a kicsi gyerek önálló étkezésének megtanítása során, hogy olyankor etessük a kicsit, amikor mi is eszünk. Ültessük etetősékbe, emeljük a mi szintünkre, mutassunk példát, hogy mindenki a családi asztalnál ül, és mindenki egyszerre táplálkozik. Egy falat anyának, egy falat a babának. Persze kinek-kinek a sajátjából. Egykettőre kialakul a kicsiben az önállóságra való igény. Utánozni akar majd, ő is felnőtt módjára szeretne enni, ugyanúgy mint Apa, vagy Anya.

Teríts meg neki is az asztalnál

Az etetőszék lehetőleg olyan magas legyen, hogy a csöppség könnyedén felérje az asztalt, ergonómikusan, kényelmesen tudjon az asztal lapja fölé hajolni. Értem ezt úgy, hogy ne csak a feje lógjon az asztal fölé, hanem arányosan a teste, mellkasa is, hogy mielőbb megtanulhasson a tányér fölé hajolni. Ezáltal keze ügyébe kerülhetnek az evőeszközök, megfoghatja őket, megtapasztalhatja, hogy milyen is a kanalat a szájához emelni.

Kössünk a nyakába partedlit, készítsünk neki oda saját evőeszközöket. Lehetőleg olyat, ami nem törik össze, ha véletlenül a földön landol. Ne lepődjünk meg, ha ez lesz a csöppség első kedvenc játéka az asztalnál, hogy azonnal mindent ledob, boldogan követi a szemével a tárgy zuhanását, és nagyot kacag a földet érésen. Ismerkedik, tapasztal, ne bánjuk ezt az első pár alkalommal.

partedli

Mi ezért terítsünk meg neki is minden alkalommal ugyanúgy, mint magunknak, de lehetőleg még ne ezekből a dolgokból adjuk neki az ételt. Megpróbálhatja eljátszatni, hogy ő is velünk eszik, de az igazi ételt még mi lapátoljuk a csöppnyi szájába.

Ne mérgelődj azon, hogy az összes, keze ügyébe adott holmi maszatos lesz, hiszen még csak most kezdi tanulni. Jobb, ha már jó előre beszerzel olyan dolgokat, amelyekkel a saját életed könnyíted meg. A viaszos vászon terítő nem a legszebb, de hihetetlenül praktikus tud lenni. Az előke is nyugodtan lehet PVC-ből. Sok olyan létezik, aminek az egyik oldala frottír, a másik PVC. Ezeket így is, úgy is a gyerek nyakába lehet kötni. A műanyag oldalról ha csak az étel nagyját tudod letörölni, az is megkönnyíti a mosást. Van olyan, ami eleve műanyag, ha a gyerek elviseli ezt a nyakában, akkor nyert ügyed van.

Jó próbálkozást kívánok!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media