2025. február 13., csütörtök - Ella, Linda napja

mt

Diós bejgli

Bár még nincs karácsony, de egy finom diós bejglit akár most is elkészíthetünk.

Diós beigli
Diós bejgli
  • Hozzávalók a tésztához:
  • 60 dkg finomliszt,
  • 30 dkg margarin,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1-1,5 dl tej,
  • 5 dkg élesztő.
  • A diós töltelékhez:
  • 30 dkg darált dió,
  • 20 dkg cukor,
  • 10 dkg méz,
  • 1-1,5 dl víz,
  • 10 dkg mazsola,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 teáskanál fahéj.

Az elkészítés menete:

A diós töltelék elkészítése:

A fazékban a vízbe elkeverem a cukrot és elkezdem forralni. Ha forr, belekeverem a darált diót, a fahéjat, mazsolát. Folyamatos kevergetés mellett be fog sűrűsödni a töltelékünk. Ha elkészült, félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni.

A tészta elkészítése:

A margarint belemorzsolom a lisztbe. Az élesztőt cukros tejben feloldom, felfuttatom, a lisztes margarinos keverék közepébe öntöm. Hozzáadom a tojás sárgákat és a cukrot. Kézzel, vagy tésztagyúró robotgéppel jól összedolgozom, kelni hagyom. Kiterítem egy kilisztezett gyúródeszkára és jól kinyomkodom, dagasztom belőle a levegőt. Fóliába csomagolva 20 percet pihentetem hűtőben.

A kihűlt tésztát téglalap alakúra, ujjnyi vastagságúra nyújtom. A tölteléket a tésztára öntöm majd egy kanál vagy kenőlapát segítségével egyenletesen eloszlatom. 3 oldalát a tésztának 1 cm vastagságban visszahajtom,( hogy ne jöjjön ki a töltelék sütés közben) majd feltekerem a bejglit.  Tepsire teszem, ha nagyon kerek, henger alakú lenne akkor kicsit megpróbálom lelapítani. Felvert tojással megkenjük a tészta tetejét, és villával vagy hurkapálcával megszurkálom. Előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütöm.

A sütés 5-10. percében ha marad még tojás, kenhetünk rá még egy réteget.

Ha elkészült, megvárom amíg kihűl, majd szeletelem, porcukrozom.

Jó étvágyat kívánok!

Feltöltötte: BettyBlue. Köszönet érte.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media