Diós bejgli
Bár még nincs karácsony, de egy finom diós bejglit akár most is elkészíthetünk.
![]() |
Diós bejgli
|
Az elkészítés menete:
A diós töltelék elkészítése:
A fazékban a vízbe elkeverem a cukrot és elkezdem forralni. Ha forr, belekeverem a darált diót, a fahéjat, mazsolát. Folyamatos kevergetés mellett be fog sűrűsödni a töltelékünk. Ha elkészült, félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni.
A tészta elkészítése:
A margarint belemorzsolom a lisztbe. Az élesztőt cukros tejben feloldom, felfuttatom, a lisztes margarinos keverék közepébe öntöm. Hozzáadom a tojás sárgákat és a cukrot. Kézzel, vagy tésztagyúró robotgéppel jól összedolgozom, kelni hagyom. Kiterítem egy kilisztezett gyúródeszkára és jól kinyomkodom, dagasztom belőle a levegőt. Fóliába csomagolva 20 percet pihentetem hűtőben.
A kihűlt tésztát téglalap alakúra, ujjnyi vastagságúra nyújtom. A tölteléket a tésztára öntöm majd egy kanál vagy kenőlapát segítségével egyenletesen eloszlatom. 3 oldalát a tésztának 1 cm vastagságban visszahajtom,( hogy ne jöjjön ki a töltelék sütés közben) majd feltekerem a bejglit. Tepsire teszem, ha nagyon kerek, henger alakú lenne akkor kicsit megpróbálom lelapítani. Felvert tojással megkenjük a tészta tetejét, és villával vagy hurkapálcával megszurkálom. Előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütöm.
A sütés 5-10. percében ha marad még tojás, kenhetünk rá még egy réteget.
Ha elkészült, megvárom amíg kihűl, majd szeletelem, porcukrozom.
Jó étvágyat kívánok!
Feltöltötte: BettyBlue. Köszönet érte.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!