2025. október 01., szerda - Malvin napja

mt

Pudingos keksz

Tej- és tojásérzékeny csemetéknek nem egyszerű feladat édességeket kreálni, hiszen tej, tejföl vagy tejszín szükséges ahhoz, hogy a desszert lágy, krémes legyen, a tojás pedig gondoskodik arról, hogy a kész süteményeink egyben is maradjanak. Mégis ki kell valamit találnunk, hogy a szigorú diéta szigorú is maradjon. Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy a tojáspótló porunk elfogy, a család legkisebb tagja viszont sírva kéri az édességet. Ilyenkor jön jól a pudingos keksz.

Nevével ellentétben nem igazán krémes, pudingos, hanem csak a tésztájának készítésekor használjuk a pudingport tojás helyett. Sokan nem is tudják, hogy a pudingporok legtöbbje csak keményítőből és aromákból áll (természetesen azért ellenőrizzük az összetevőket), és a tasakban található por keményítője tökéletesen megfelel kekszek elkészítéséhez is.

Pudingos keksz

pudingos keksz Hozzávalók:

  • 25 dkg puha, tejmentes margarin,
  • 25 dkg liszt,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 cs vaníliás cukor,
  • 10 dkg pudingpor.

    (Bármilyen pudingpor használható. Én eddig vaníliásat, csokisat, és puncs ízűt próbáltam. Mind nagyon finom.) Ezen kívül ízesíthetjük csokidarabokkal, fahéjjal, gyömbérrel, kakaóporral, stb.

 

Elkészítése:

Az összetevőket egy tálba tesszük, és jól összedolgozzuk.

Enyhén lágy tésztát kapunk. Viszonylag gyorsan kell dolgoznunk, mert a margarin hamar megdermed, és akkor töredezett, kevésbé szép kekszeink lesznek.

A tésztából kis gömböket formálunk, majd ellapítjuk azokat.

A sütőpapírral bélelt tepsibe szépen sorba elrendezzük. Nem kell túlságosan nagy helyet hagyni köztük, hiszen ez a keksz sülve sem lesz sokkal nagyobb, mint nyersen.

A sorba rendezett lapocskákat egy villával tovább lapítjuk, ezáltal még szép mintázatot is kapunk.

180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázni kell a gyors sütéssel, mert a korongok alja hamar megbarnulhat.

Ötlet:

Ha puncsos, málnás, epres kekszet készítünk, akkor azt szív formájúra is szaggathatjuk, de igazából a gyerekekkel bármilyen formát készíthetünk. Ha a saját kézzel gyúrt kígyót, csigát kínáljuk, hamarabb el is fogy.

ALLERGIÁSOK FIGYELMÉBE AJÁNLOM, HOGY EZ AZ ÉTEL:

Tejmentes
Tojásmentes

Jó étvágyat kívánok!

Küldd be hozzánk Te is a kedvenc receptedet fotóval!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media