2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Mi legyen a fa alatt?

Még néhány nap van karácsonyig, így annak is van még egy kis ideje, aki eddig tanácstalanságból, vagy időhiány miatt nem tudott semmivel készülni. Időt sajnos nem tudok ajándékozni senkinek, hogy legyen ideje vásárolni, de aki tanácstalanságban szenved, annak némi útravalóval szolgálhatok.

ajándék

  1. Hallgass a gyerekre! A gyerek bármit is kívánjon meg, azonnal fennhangon fogja mondani, hogy Ő bizony ilyet szeretne. Más dolgod tehát első körben nincs, minthogy ott ülj mellette és kicsit figyelj rá, valamint szorgalmasan jegyzetelj. Persze nem kell az összes felsorolt dolgot megvásárolni azonnal, pusztán a Te szempontjaid szerint választani a sokaságból. Válaszd a legkisebbet, a legolcsóbbat, vagy a legkönnyebben beszerezhetőt, tuti sikered lesz, hiszen ezt biztosan megkívánta már egyszer a pöttöm.
  2. Kapcsolj be egy mesecsatornát! Ha nem mond semmit, nincs ötlete, nincsenek kívánságai, akkor egy mesecsatorna nézése közben legalább a kedvenceit megtudod, vagy egy-egy reklámblokkra figyelve azonnal láthatod, hogy manapság mik a menő játékok. (Csak zárójelben írom: Elég fél órát nézetni a gyereket – természetesen előre kiválasztott mesét -, és legalább 10-20 kívánsága azonnal lesz.)
  3. Egyszerűen kérdezd meg tőle, hogy mit szeretne. Ennek van egy nagy előnye, hogy ha a kérdés váratlanul, a semmiből jön, akkor a legmélyebb vágyait talán elárulja. Nagy hátránya, hogy ha egy szemtelenül drága dologra vágyik, akkor mérlegelned kell, hogy megérte-e megkérdezni, vagy sem.
  4. Kelts vágyat benne! A szülők általában olyan ajándékot vesznek a gyereküknek, amire anno, Ők gyermekkorukban nagyon vágytak, de soha nem kapták meg. Ezzel egy gubanc lehet, hogyha a gyerek vágyai a szülőével szöges ellentétben vannak. Nincs mit tenni, el kell mesélni, hogy az a valami milyen nagyon szuper, és hogy milyen eszeveszetten jót lehet játszani vele. Néhány ráhangoló mondat után tuti kíváncsi lesz rá, hogy egyáltalán mi is az. Ekkor csak el kell vinni a játékboltba és megmutatni neki azt, amit természetesen Apa már rég megvett, és alig várja, hogy kibontsa valaki.
  5. Kerüld a bóvlit! Ha nem akarsz már karácsony napján összeveszni a fogyasztóvédelemmel, és reménytelenül vigasztalni a szemed fényét, akkor jobban teszed, ha egy picit odafigyelsz arra, hogy ne egy vacakot válassz, aminek már akkor mozognak a fix alkatrészei, amikor megveszed.
  6. A meglepetés legyen meglepetés! Várd meg, hogy elérkezzen az idő, és csak akkor vedd elő, csak akkor bontsátok ki. Kellemetlen lehet egy elővigyázatlan pillanat miatt agyoncsapni a karácsonyi meglepetést. És igen: Apa is bírja ki, hogy ne próbálgassa addig a kicsi játékait!

Persze mindezek a tanácsok nem sokat segítenek, ha nem a saját gyermekünknek szeretnénk vásárolni, hanem mondjuk keresztgyerekünknek, akit elsodort mellőlünk a sors, és nehéz kipuhatolni a rejtett vágyakat. Ilyenkor jobb, ha a telitalálat játékokra hagyatkozunk. Ezek azok a játékok, aminek minden gyerek örül, feltéve, ha még nincs neki. Érdemes tehát előzőleg a szülőkkel telefonon konzultálni, hogy mi az, ami még nincs, és egyáltalán szerintük örülne-e neki az ajándékozott.

Kor szerint, íme, néhány telitalálat játék:

Születés előtt (ha ennyire elvetemültek vagyunk): Pelenka, body, rugi, cumi, itató cumi, zenélő játék, amit a pocakban is hallgathat.

0-6 hónapos korig: Zenélő-forgó játék, kiságyra szerelhető játékok, csörgők, rágókák.

6-12 hónapos korig: Játszószőnyeg, hinta, fürdőjátékok, függő mobilok.

1 éves kor fölött: Készségfejlesztő plüss vagy műanyag játékok, bedobálós játékok, bébi taxi, tolós tricikli.

2 éves kor fölött: Építőkockák, vastag színes ceruza, zsírkréta, színezők, mágneses rajztábla, Lego Duplo.

3 éves kor fölött: Összerakós játékok, babák hozzá babakocsi, kisautók, társas játékok.

4 éves kor fölött: Társas játékok, puzzle, mini konyha, mini barkács készlet, bicikli.

5 éves kor fölött: Távirányítós játékok, bicikli, társasjátékok, robotok, Lego.

Nálatok mit kapnak a gyerekek?

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media