Tippek, praktikák mindennemű influenza megelőzésére
Hetek óta viaskodik velem a világ, hogy oltassunk-e H1N1 ellen, avagy sem. Mindazonáltal, hogy nekem igen határozott véleményem van, mégis szinte minden nap akad olyan, aki megpróbál meggyőzni az oltás fontosságáról. Mivel sem magamat, sem a családom többi tagját nem fogjuk beoltani semmivel, így más védekezési módok után kell néznem, ha ez a rettegett influenza mégis az életünkre próbálna törni.
Mivel az influenza minden évben felüti a fejét, és a H1N1 sem ismeretlen a történelemben, így bölcsen visszanyúlok nagyanyáim praktikáihoz, és hűségesen alkalmazom őket, anélkül, hogy azon igyekeznék, hogy hirtelen feltaláljam a spanyolviaszt.
Nagyszüleim, dédszüleim jobb híján a kertből, a természetből vették eszközeiket, és mivel kapával, kaszával nem állhatták útját a járványos kórnak, így a kerti zöldségeikből, gyümölcseikből nyerték ki a hatóanyagokat, vagy csak egyszerűen okosan használták azokat, pontosan úgy, mint ahogy ők is a dédanyáiktól, nagyanyáiktól tanulták. Akármilyen modern világot élünk, néha érdemes megkérdezni öregjeinket, hogy mit tanácsolnak. Én is ezt tettem, és ezt hallottam:
Ha úgy érzed, hogy már kapar a torkod, és gyanakszol, talán elkaptál valamit, akkor célszerű betartani az alábbi pontokat:
- A fehérjék elősegítik mindenféle vírus gyors és hatékony szaporodását, ezért jobb, ha azonnali diétára fogjuk magunkat. Nem véletlenül kaptunk mi is gyerekkorunkban betegségek esetén főtt krumplit, párolt répát, kekszet, és ha nagyon hiányzik a húsféle, akkor fehér, szárazhúst lehet enni maximum, mint pl. csirkemell sonka, pulykamell sonka, de azt se vigyük túlzásba. A tejtermékeket pedig mindenképp mellőzzük pár napig.
- A vöröshagyma héjából készült tea nemcsak kiváló köhögésoldó, de a légutak nyálkahártyáján megakadályozza a vírusok elszaporodását. 3-4 levélnyi vöröshagyma héjat 4 dl vízben felforraljuk, majd 5 percig főzzük. A vörösesbarna levet mézzel, karamellával, cukorral édesítjük. Figyeljünk arra, hogy ne fém kanállal, és ne fém edényben kavargassuk, mert a fém hatására a hagymatea összetevői megváltoznak.
- A fokhagyma mindenre jó, hatékony vírusölő is egyben, ezért naponta egy gerezd fokhagymafogyasztása javasolt. Még a gyerekek is megeszik, ha némi praktikához folyamodunk. A felkarikázott fokhagymára csorgassunk mézet, és kérjük a kicsit, hogy próbálja rágás nélkül lenyelni.
- C-vitamin már szinte nélkülözhetetlen a házi patikánkba, de lassan hozzászokunk, hogy a vacsoránál mindenkinek a tányérjában ott figyel egy-egy szem multivitamin vagy C-vitamin vacsora előtt. A természetes vitaminok viszont bizonyítottan hatékonyabbak minden tablettánál. A savanyú káposztát például nem csak a főételek mellé lehet savanyúságnak kínálni, de szendvicsre is kitűnő lehet. A legkisebbek pedig szálanként is megeszegethetik. Ezen kívül készíthetünk csipkebogyó szörpöt, italt, hideg teát, ha a csipkebogyókat feldaraboljuk, és hideg vízbe áztatjuk, majd másnap leszűrjük, mézzel édesítjük. A maradék csipkehúsból készíthetünk forrázatot is, csak annak a c-vitamin tartalma már alacsony lesz. Cserébe viszont ásványi anyagokkal leszünk gazdagabbak.
- Hatékony immunerősítő a cékla, amit savanyúságként is ehetünk ételeink mellé. Nagyon finom a cékla, ha lereszelve reszelt almával és apróra vágott savanyú káposztával összekeverjük. Akik ezt nem szeretik, annak a levét nyugodtan ki lehet facsarni, és akár alma levével összekeverve meginni.