2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Influenzáról

Az influenza egy fertőző betegség, amely madarakat, és emlősöket fertőz és egy Orthomyxoviridae családba tartozó RNS-vírus okozza. Általában az influenzát fertőzött emlősök terjesztik levegő útján, (köhögés és tüsszentés során vírust tartalmazó aeroszolt képezve) és fertőzött madarak ürüléke által. A fertőzés akkor alakul ki, ha érintkezik ezekkel a testfolyadékokkal vagy szennyezett felületekkel.

zsepi

Az influenzavírusok 0 °C-on több mint 30 napig, emberi testhőmérsékleten kb. egy hétig és nagyon alacsony hőmérsékleteken határozatlan ideig maradnak fertőzőképesek. Az influenza időszakos járványok során terjed a világban és egy-egy pandémiás évben több millió, nem-pandémiás évben több százezer ember is meghalhat. A 20. század során három pandémia következett be (pl. spanyolnátha) (mindegyikük a vírus egy jelentősebb genetikai változása után) és több tízmillió embert pusztítottak el. Gyakran az eredményez pandémiát, hogy a vírus egyik állatfajról a másikra terjed.

Amióta Ázsiában az 1990-es években a madárinfluenza-vírus H5N1 jelzésű halálos törzse az első humán áldozatait szedte, ezt tekintik a legnagyobb influenza pandémia veszélynek. Ipari országokban elterjedt az influenza elleni védőoltás használata a veszélyeztetett emberek és szárnyasok körében. A leggyakrabban alkalmazott humán védőoltás a trivalens influenza vakcina, ami három vírustörzs inaktivált és tisztított anyagát tartalmazza.

Forrás: Wikipédia

 

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media