2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Az influenza megelőzésének alapvető lépései

Az influenza megelőzésére, még annak is, aki már beoltatta magát, érdemes betartania néhány alapvető szabályt. Hiszen tudjuk, hogy az oltás nem jelent 100%-os védelmet az adott vírustörzs ellen sem, csak a tüneteket, szövődményeket csökkenti. Illetve ezeket a szabályokat más, hasonló módon terjedő kórokozók ellen is hatásosan vethetjük be. A szabályok egyszerűek, mégis könnyen megfeledkezünk róla, és megfeledkezünk arról, hogy gyermekünknek i megtanítsuk, majd pedig betartassuk vele.

Az orr- és szájüregen keresztül fertőz az influenza vírus. Akármit is teszünk, akárhogy védekezünk, majdnem lehetetlen elkerülni a vírussal való találkozást, ha tényleg országos járvány alakul ki. Viszont tudnunk kell, hogy nem a vírussal való találkozás a veszélyes, hanem a kórokozó szervezetünkben való elszaporodása. Ezért meg kell tennünk mindent, hogy a lehető legkisebb esélyt adjunk a vírusnak a szaporodásra. Ezek az alapvető szabályok a vírus elszaporodását nehezítik, akadályozzák meg, így jó eséllyel, ha találkozunk is a vírussal, nem okoz gondokat a szervezetünkben.

narancs

  1. Mossunk gyakran kezet. Munkából hazaérve, munkahelyre megérkezve, liftből kijőve, tömegközlekedési eszközről leszállva, amint tudunk, mossunk kezet. Nincs ebben semmi ördöngösség. Nem tudhatod, hogy a lift gombját, a busz kapaszkodóját ki érintette meg előtted. Ha lehet, nagyvárosokban lakók tartsanak a kézitáskájukban fertőtlenítő kendőt, így már a buszról leszállva, azonnal megtörölhetik a kezüket, így a ruhára, kulcscsomóra sem viszik tovább a kórokozókat.
  2. Ne piszkáld az arcod, főleg a szádat ne! (A körmödet se rágd!) Gyakran rossz szokásként egyfolytában a szánkat piszkálhatjuk, az arcunkat dörzsölgetjük. Most erőt kell venni magunkon, tudatosan figyelni kell a mozdulatainkra, és csak alapos kézmosás után simogatjuk meg a gyermekünk arcát is! Ha végképp nem bírod ki, vagy elfeledkezel magadról, nyugodtan hordj szájvédőt, és a pöttömre is tehetsz. (Hangsúlyoznám, hogy erre csak tényleges járvány esetén van szükség. Ne legyünk paranoiások, ne nevettessük ki magunkat azzal, hogy állandóan, a vírusveszély hallatán is hordjuk a maszkot.)
  3. A só fertőtlenítő hatásáról már sokat hallottunk. Ha van lehetőségünk, menjünk el egy héten egy-két alkalommal sóbarlangba, hogy a tüdőnket fertőtlenítsük. A sós levegő egyrészt fertőtlenít, másrészt segít felköhögni a letapadt dolgokat, a tiszta tüdőben pedig nem képes a kórokozó megtelepedni. Ha nincs keret a sóbarlangozásra, akkor otthon forraljunk sós vizet, a párologatóba is tegyünk jó minőségű sót, illetve naponta többször gargalizáljunk híg sóoldattal. AH1N1 kórokozó átlagosan 2-3 nap alatt szaporodik el az orrüregben, ezt a napi fertőtlenítéssel megelőzhetjük.
  4. Az orrüreged is tisztítsd sóoldattal. Ha képes vagy rá, akkor kevés sós vizet az orrüregbe fölszívva, majd azt kifújva öblögess naponta, de ha ez nem megy, akkor elég, ha sós vízbe mártott fültisztító pálcikával az orrüreg felületét áttörlöd. Én például sós vizet szoktam tenni az orrspray kiürült üvegébe és azt használom. (Ilyenkor a spray külső felületének rendszeres tisztítására is figyelni kell, hiszen a kórokozókkal érintkezhet.
  5. Egyél sok-sok C-vitamint. Nyugodtan vegyél be minden nap 1-1 C-vitamin vagy multivitamin tablettát, de figyelned kell arra, hogy olyan ételeket fogyassz, amik C-vitaminban gazdagok. A gyümölcsöket, zöldségeket ne főzd túl sokáig, mert a hő hatására a vitaminok lebomlana. A teát is várd meg, amíg testmelegre hűl, aztán tegyél bele citromot, így az értékes vitamintartalma megmarad.
  6. Fogyassz sok meleg folyadékot! Jótékony hatású a meleg tea, kakaó, kávé, tejeskávé, ugyanis a szájüregbe bejutó vírusokat lemossák, azok pedig a gyomorba jutva nem tudnak tovább szaporodni.
  7. Mossuk meg az élelmiszereket is! A zöldséget, gyümölcsöt biztosan nagyon sokan megfogdosták már, mire eljutott a konyhádba, ezért érdemes alaposan megmosni. Sőt, durva járvány esetén még a pékárukat is fertőtleníteni lehet, ha egy pár percre meleg sütőbe, vagy fagyasztóba tesszük, ahol a vírusok elpusztulnak.
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media