2021. június 15., kedd - Jolán, Vid napja

mt

Skarlát

2009-11-20 01:02:43

A skarlát (más néven vörheny) egy cseppfertőzéssel terjedő, igen gyakori, gyermekkori fertőző betegség. A betegséget egy baktérium okozza, melynek neve Streptococcus pyogenes, ami olyan baktériumot termel, melynek hatására kiütések jelennek meg a bőrön. Általában óvodáskorban, vagy alsó tagozatos korban veszélyezteti a gyerekeket. Csecsemőkorban az anyatejjel átvitt ellenanyagok gyakorlatilag teljesen védetté teszik a babát, de felnőtt korban nem élvezünk védettséget. Körülbelül egy hét lappangási ideje van, ami idő alatt magas láz, torokfájdalom, nyakon lévő nyirokcsomók duzzanata jelentkezik, ezáltal a gyermek étvágytalanabb, mert a fájdalom miatt nem esik jól nyelnie.

skarlát

A lappangási idő leteltével apró bőrkiütések jelennek meg a betegen. Általában először a testhajlatokban, majd ezek az apró pöttyök összefolynak, szinte egységes bőrpírnek látszanak. A nyelven vastag fehér lepedéklerakódás figyelhető meg eleinte, majd annak leválását követően szinte málnára emlékeztető lesz a nyelv kinézete, az apró ízlelőbimbói megdagadnak. A torok jellegzetesen skarlátvörös színűre változik, a tüszők gennyesen gyulladtak.

A skarlátot sajnos többször is el lehet kapni, védettség nem alakul ki a szervezetben, illetve védőoltás sincs ellene. Kezelni egyszerűen antibiotikummal lehetséges, ha nem allergiás a beteg a penicilinre, akkor azt tartalmazó készítményt fog felírni az orvos. Ha nem szeretnénk a gyermeknek antibiotikumot adni, akkor is meggyógyul magától, csak hosszabb ideig tart a gyógyulás, és ez esetben szövődmények léphetnek föl. Nevezetesen szívizom gyulladása, tüdőgyulladás, orrmandula vagy garatmandula tályogja, esetleg ízületi betegségek.

skarlát

Gyógymód

Az antibiotikum szedésével a panaszok 1-2 napon belül enyhülnek, de a gyógyszer szedését nem szabad abbahagyni, csak akkor, ha az orvos is engedi. A betegség ideje alatt a lázat csillapítani kell. A kezelés 3. napjától a beteg nem fertőz, de közösségbe még 2-3 napig nem mehet, a gyógyszert pedig viszonylag sokáig, gyakran 10 napig is szednie kell. A skarlátos gyereket az orvosi engedély ellenére szokás plusz egy hétig otthon, ágynyugalomban tartani, hogy kipihenje a szervezete a betegséggel járó fáradalmakat. Az antibiotikum kúra után pedig kezeljük a gyerkőc bélflóráját is.

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media