2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia napja

mt

Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház

2010-02-22 13:11:08

Fővárosi Önkormányzat
Bajcsy-Zsilinszky Kórház
Szülészet-nőgyógyászati Osztály

Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 89-91
Telefon: 06-1-432-7720
Webcím: www.bajcsyszul.hu

Hány orvos, szülésznő, csecsemős dolgozik az intézményében?

27 orvos, 18 szülésznő, 15 csecsemős.

A kismamák részt vehetnek-e az intézményben szülésre felkészítő tanfolyamon? Ha igen: Milyen gyakran indítanak ilyet? Mikor lehet csatlakozni egy-egy tanfolyamra? Mennyi időt vesz igénybe?

Igen részt vehetnek, párjukkal együtt; évente háromszor indítjuk; egy-egy tanfolyamra bármikor lehet csatlakozni; egy tanfolyam 10 alkalmat jelent esetenként kb. 1,5 óra időtartamban.

Hány szülőszoba van?

4 szeparált szülőszoba van.

Milyen a szülőszobák felszereltsége, vannak-e alternatív a vajúdási-, szülési lehetőségek?

Minden alternatív vajúdási és szülési lehetőség rendelkezésre áll: labda, bordásfal, kapaszkodó kötél, szülőszék, szülőszékké alakítható szülőágyak, kádban szülés, epidurális és gyógyszeres fájdalomcsillapítás, TV, rádió, magnó, mindegyik szülőszobában légkondicionálás.

A szülésnél lehet-e jelen hozzátartozó? Hányan mehetnek be egyszerre? Dúlás szülésnél apuka bemehet-e a dúlán kívül?

Igen, egyszerre legfeljebb két hozzátartozó, dúla jelen lehet a férjjel együtt.

Mit kell vinni mindenképp a szülőszobára a babának és a mamának? Mi az, amire szükség van a kórházban tartózkodás alatt? Mit ne vigyenek az anyukák, mert kapnak?

Nem kell hozni: köldök-kezeléshez hintőpor, alkohol és vatta, van korlátozott számban intim betét is, és a babának kesztyű, sapka.

Hozni kell: anyának hálóing, papucs, evőeszköz, tisztálkodási szerek, bimbóvédő, babának nadrágpelenka, textilpelenka, popsi-törlő.

Hány szoba van, ezek milyen felszereltségűek? Tartozik-e zuhanyzó, WC a szobákhoz, a szobákon belül van-e pelenkázó asztal, hűtő, TV?

Összesen 9 szoba van, ebből 4 db úgy nevezett alapítványi szoba: 2 db egy ágyas és 2 db két ágyas alapítványi szoba, külön WC-vel, zuhanyozóval, TV-vel, hűtőszekrénnyel, édesapa bennalvásához kihúzható fotelággyal, a többi 5 szoba egy, két, illetve három ágyas. Pelenkázó asztal és hűtő mindegyikben van.

A csecsemők automatikusan kapnak-e légzésfigyelőt, vagy csak különleges esetben? Mi számít különleges esetnek?

Csak indokolt esetben, ha a neonatológus valamilyen szakmai okból azt javasolja.

Milyen típusú magán szobák, alapítványi szobák vannak? Hány alapítványi szobájuk van? Mit lehet tudni ezekről a szobákról, miben adnak többet, mint egy normál szoba? Mennyibe kerülnek naponta?

Összesen 4 db úgy nevezett alapítványi szobánk van: 2 db egy ágyas és 2 db két ágyas alapítványi szoba, külön WC-vel, zuhanyozóval, TV-vel, hűtőszekrénnyel, édesapa bennalvásához kihúzható fotelággyal, a szobák felszereltsége egy szállodai szobának megfelelő. Szobánként naponta 14 ezer Ft-ba kerülnek.

Hány nap után távozhat egy normál szülésen, illetve császármetszésen átesett anyuka?

Mind hüvelyi szülés, mind császármetszés után a harmadik napon.

Milyen időközönként láthatja az anyuka a kisbabáját? Működik-e az intézményben rooming-in rendszer?

24 órás rooming-in működik valamennyi kórteremben.

Köszönjük a válaszokat prof. dr. László Ádám osztályvezető főorvosnak!

Ha Te is itt szültél, mondd el véleményed a Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórházról!

Mutasd be nekünk Te is azt a szülészetet, ahol gyermeked született. A fenti kérdéseket tedd fel  esetleg az ott dolgozóknak. Biztosan szívesen válaszolnak. Csatolj a levélhez egy-két jól sikerült fényképet is. Segítsük együtt a szülő nők kórházválasztását!

Megosztás:
Hozzászólások
 • novák beni
  2010-03-18 21:21:24
  Én itt a Bajcsyban szültem 2009-ben és ami a szobák leírását illeti nem ilyenek.Én nem alapítványiban voltam,hát olyan is volt...Hűtő csak minden 2 szobához volt.A közös zuhanyzó egy koszfészek.És az éjszakás nővérkék is hanyagolni valóak.Mint császáros voltak fájdalmaim,de mit sem törődtek vele.
 • Bazsimami
  2010-10-25 08:19:29
  Én is a Bajcsyban szültem mindkét fiam 2008-ban és 2009-ben. Nekem nagyon jó tapasztalataim voltak mind a nővérekkel mind a csecsemőgondozókkal és az orvosommal is. A nővérek figyelmesek voltak és szerencsére az én esetemben a közös zuhanyzóval sem volt semmi gond.
  Garáné Paár Magdolna szülésznőt és Dr Nagy László szülész-nőgyógyászt (és ahogy sok helyen hallom olvasom, a többi, osztályon dolgozót is) csak ajánlani tudom mindenkinek.
 • csibuc
  2010-10-25 20:42:35
  Én is a Bajcsyban szültem első babámat augusztusban. Szülésznőm nekem is a Bazsimami által említett hölgy volt, nagyon tüneményes, tényleg csak ajánlani tudom. Az osztályos nővérekkel kapcsolatban már nem tudok ennyire elismerően nyilatkozni, volt aki elég ingerülten "reagált" minden kérdésre, de volt akiben utólag kellemesen csalódtunk. Csecsemősökben nagyon nagyot csalódtunk (mivel szombaton szültem ráadásul császárral, alig kaptam segítséget a hétvégén, pedig elkelt volna lévén első gyermekes anyuka voltam). A hétfőn érkező csecsemős csapat viszont sokkal kedvesebb és segítőkészebb volt, egy idősebb mosolygós hölgy és egy Évi nevű szőke hajú nővérke egyenesen tüneményes volt, érdemben csak ők ketten segítettek.
  Alapítványi szobában voltam, amihez egy másik szobával közös, saját mosdó tartozott, de boldog-boldogtalan bejárt oda. A közös mosdóhelyiségek kritikán aluliak, volt szerencsém megtapasztalni az ottani siralmas állapotokat is. Szülőszobák szépek, főleg a családi vajúdó.
  Ha ismét szülök, nem biztos hogy ezt a kórházat választjuk.
 • Szlivka
  2011-02-12 21:58:23
  2010.augusztus végén szültem a Bajcsyban.fogadott orvosom nem volt.ügyeletre mentem be este.a felvevő orvos (elég fura fazon volt)megvizsgált és benntartott.délután szültem.addig az osztályos orvos Kovács doki foglalkozott velem,aki tök jó fej és minden kérdésemre készségesen válaszolt.a szülésznő Ildikó pedig tüneményes,türelmes volt,pedig ő sem volt fogadott.a szülőszobák tiszták,rendezettek,szinte mindennel extrával felszereltek.vajúdtam pl.az IKEA szobában a kádban is.
  a baba hiánytalanul el volt látva.bár...volt olyan,amikor vizsgálta egy dr-nő,az ablak tárva-nyitva (hideg volt akkor) és a baba üvöltött,a talpa lila...
  a nővérek rendesek voltak,mindent megmutattak amit nem tudtunk.a szoba 3 ágyas(nem VIP),a zuhanyzó kint volt,de tiszta.az étel viszont borzalmas volt.
  mindent összevetve,csak ajánlani tudom a kórház szülészetét.
 • Meredisz
  2011-03-14 22:20:34
  2011.február közepén szültem a Bajcsyban.Nekem se volt fogadott orvosom se szülésznőm.Reggel mentünk be és mindenki nagyon kedvesen fogadott.Ctg után rögtön felvettek( nekem otthon elkezdett folyni a magzatvizem) és az egyik szülőszobába vezettek. A vajúdás alatt és a szülésnél is az orvos és a szülésznő mindenre nagyon odafigyelt,mindig mondták mit csináljak és segítettek.Az orvost mindenkinek nagyon ajánlom( Dr. Mosonyi Péter ),mert még a szülés után is bejött minden nap megkérdezni,hogy vagyok.A szülésznő is aranyos és mosolygós volt.A csecsemősök között volt egy-kettő akik nem úgy viselkedtek velem és a babával ahogy elvárható de a többiekkel meg voltam elégedve.A szülőszobák tiszták és kényelmesek én is kipróbáltam a kádat vajúdni,csak nekem nagyon melegem volt.Kaptam labdát is mikor kértem.A közös zuhanyzóval nekem nem volt gondom,naponta többször is takarítják.A kaja viszont tényleg borzalmas.Lányom kistestvérét is majd itt fogom szülni,ajánlom mindenkinek. Ha bárkinek kérdése van szívesen válaszolok.
 • maky
  2011-08-09 18:03:35
  Sziasztok! Én 2010. októberben szültem a Bajcsyban Dr. Kulcsár Ákosnál, császárral. A műtő teljes személyzete, a szülésznő kifogástalan volt. Magam részéről az ápolónőkkel és a csecsemősökkel is maximálisan elégedett voltam (szerintem itt is működik az Adjon Isten - Fogadj Isten).
  Olvastam, hogy valakinek problémája volt a fájdalomcsillapítással... hát egyet tudomásul kell venni Hölgyek; a szülés fájdalmas procedúra. Teljességgel mindegy, hogy a has, vagy a gát tájék fáj, fáj és kész. Lehet persze fájdalomcsillapítóval tömni a "beteget", de(!!!) jelen esetben inkább beszélnék anyukáról (mint betegről), aki ideális esetben SZOPTATni kezdi újszülött babáját...kérdés: ki akarja gyógyszeres anyatejjel táplálni a csöppségét? Tehát ki a gonosz? Az egoista anyuka, vagy az ápolók, akik gondolnak a gyermekre is? :) (Mellesleg adnak fájdalomcsillapítót az ésszerűség határán belül. Én is egészségügyi dolgozó vagyok, konyítok hozzá egy kicsit.)
  A szülés másnapján, hajnalban (6-kor) egy kedves ápolónő ébresztett, majd megkért, álljak fel. Én csacsi a segítségét kértem, akkor kaptam a hideg zuhanyt, hogy itt segítségre nem én szorulok, hanem a kislányom, akit nemsokára kihoznak hozzám. Nem volt más választásom, összeszorított fogakkal feltápászkodtam. Görnyedten, fájdalmak között, ám büszkén kornyadoztam... ekkor jött a második "arculcsapás": "-Nem kapálni kell, egyenesedjen csak fel szépen" - utasított, majd hozzátette: "-Ha így áll 3 percet, akkor megszabadítom a katétertől." elérkezett az a lélektani pont, amikor összetegeződtünk, mégis jobb, ha olyan rángatja ki belőlem a csövet, akivel pertuban vagyok... :D.
  Azóta is hálás vagyok neki, hogy így kiparancsolt az ágyból, lehet, hogy ajnározással még ma is ott nyögdécselnék az ágyban.
  A csecsemősök és a gyermekorvos is szuperek voltak! Éjjel-nappal rendelkezésre álltak, szoptatási, öltöztetési, pelenkázási tanácsokkal segítettek, megtanították a köldökcsonk ápolást, mutattak babatornáztatási (csípő átmozgatása, mert kötött volt a lányom csípője) gyakorlatokat.
  Kulcsár Doktort azért nem dicsérem, mert az hazabeszélés lenne.
  Ami az étkeztetést illeti, valóban pocsék (szokásos kórházi), viszont nem háklisak a hozott ételre.
  Én egyágyas alapítványi szobában voltam, benne hűtő, tv, mosdó, pelenkázó, valamint volt benne egy fotelágy, asztal, székek. A fürdőszobán osztoztunk a szomszédos kétágyas szobában lévő hölgyekkel és a hármunkat látogató rokonsággal, akik persze utcai cipővel lavíroztak be. Látogatás után a fürdő takarításra szorult, ilyenkor szóltunk az ápolónőknek, ők hívták a takarítókat, így 20 perccel később ismét tiszta fürdő várt minket.
  Ha lesz testvérke a Bajcsyba megyek, ez tuti.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media